Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Το ελιξίριο της γονιμότητας: Κατασκευή ωαρίου από βλαστοκύτταρα


Παράταση της γυναικείας γονιμότητας έως και τα... γεράματα μπορεί να επιφέρει μια καινούργια ιατρική ανακάλυψη. Δύο επιστημονικές ομάδες από τη Σκωτία και την Αμερική κατάφεραν να αναπτύξουν στο εργαστήριο ανθρώπινα ωάρια από βλαστικά κύτταρα και σκοπεύουν, εφόσον λάβουν άδεια από τις αρμόδιες Αρχές, να προχωρήσουν στη γονιμοποίησή τους για να δημιουργηθούν έμβρυα.

Οι επιστήμονες πρόκειται να ζητήσουν άδεια από τις αρμόδιες βρετανικές Αρχές για να προχωρήσουν στη γονιμοποίηση των ωαρίων. Η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει τμήμα προκαθορισμένων δοκιμών για τη δημιουργία ανεξάντλητων αποθεμάτων από ανθρώπινα ωάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν υπογόνιμες γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά αλλά και για να παρατείνουν ηλικιακά τη γονιμότητά τους.

Η παραγωγή ανθρώπινων ωαρίων από βλαστικά κύτταρα θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για την αναπλήρωση των αποθεμάτων ωαρίων στις ωοθήκες στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Με τον τρόπο αυτόν οι γυναίκες θα απαλλαγούν - όπως εκτιμούν ειδικοί - από ορισμένες παθήσεις που συνδέονται με την ηλικία και την εμμηνόπαυση και εκτείνονται από την οστεοπόρωση έως τις καρδιοπάθειες. Ορισμένοι επιστήμονες εμφανίζονται ακόμη πιο αισιόδοξοι και λένε ότι από αυτό το ιατρικό επίτευγμα θα μπορούσε να προκύψει ακόμη και το «ελιξίριο της νεότητας».

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου συνεργάζονται με συναδέλφους τους από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, για να γίνουν οι πρώτοι στον κόσμο που θα παραγάγουν ανθρώπινα ωάρια από βλαστικά κύτταρα που απομονώθηκαν από ιστούς ανθρώπινων ωοθηκών.
Εως σήμερα αυτό που είχε επιτευχθεί ήταν η απομόνωση ενός σχετικά μικρού αριθμού ώριμων ανθρώπινων ωαρίων απευθείας από ωοθήκες γυναικών οι οποίες είχαν διεγερθεί με χορήγηση ορμονών. Αυτός ο τεχνικός περιορισμός έχει προκαλέσει ανεπάρκεια στη διαθεσιμότητα ανθρώπινων ωαρίων (ή ωοκυττάρων) για τη θεραπεία της στειρότητας και γενικότερα για την επιστημονική έρευνα.

Οι ειδικοί από τα δύο πανεπιστήμια σκοπεύουν να γονιμοποιήσουν τα ωάρια που αναπτύσσονται στο εργαστήριο με ανθρώπινο σπέρμα για να αποδείξουν ότι είναι βιώσιμα. Οποιο έμβρυο προκύψει θα μελετηθεί για χρονικό διάστημα 14 ημερών - όπως ορίζεται από τον νόμο - για να διαπιστωθεί αν έχει αναπτυχθεί φυσιολογικά. Αυτά τα πρώιμα έμβρυα δεν θα μεταμοσχευθούν στη μήτρα κάποιας γυναίκας επειδή θα θεωρηθούν πειραματικό υλικό - αντιθέτως μπορεί να καταψυχθούν ή να καταστραφούν.

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ. Η Εβελιν Τέφλερ, η οποία είναι βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, έχει ήδη ανεπισήμως προσεγγίσει την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας (Human Fertilisation and Embryology Authority), με σκοπό να υποβάλει τις επόμενες εβδομάδες επίσημο αίτημα για την έγκριση των κλινικών ερευνών.
Η ίδια επισήμανε ότι στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως για τη γονιμοποίηση των ωαρίων, η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Εδιμβούργο. «Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί και φέτος».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ρίτσαρντ Αντερσον από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές, ανέφερε ότι «σκοπός είναι να αποδείξουμε πως τα ωάρια που έχουμε αναπτύξει στο εργαστήριο είναι ικανά να εξελιχθούν σε έμβρυα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επαληθευτεί ότι τα συγκεκριμένα ωάρια είναι πράγματι ωάρια».
Η δημιουργία απεριόριστων αποθεμάτων από ανθρώπινα ωάρια και η προοπτική της κατέστη εφικτή ύστερα από μια σειρά πρωτοποριακές έρευνες που έγιναν υπό την ευθύνη του καθηγητή Τζόναθαν Τίλι από το Χάρβαρντ, ο οποίος μετέχει στις έρευνες.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου