Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Παιδί και προβλήματα όρασης: Πότε πρέπει να πάμε στον οφθαλμίατρο


Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μας ενημερώνει από πότε πρέπει να πάμε το παιδί μας στον οφθαλμίατρο και πότε ένα παιδί έχει σοβαρά προβλήματα όρασης...


Σήμερα η έγκαιρη διάγνωση σοβαρή προβλήματος όρασης στο μικρό παιδί εξαρτάται και από την παρατηρητικότητα των γονέων ώστε να πάνε έγκαιρα το παιδί στο γιατρό. Φαίνεται πως με την πρόοδο της νέας τεχνολογίας θα μπορούμε γρήγορα και με ακρίβεια να εξετάσουμε την οπτική οξύτητα ακόμα και στα νεογνά.

Παρόλα αυτά κάθε παιδί έστω και αν δεν έχει κανένα φανερό πρόβλημα, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί οφθαλμολογικά όταν θα είναι 2 έως 3 χρόνων και ύστερα στα 5 χρόνια του. Στη συνέχεια και μέχρι 17 χρονών πρέπει να ελέγχεται κάθε δύο χρόνια.

Χρειάζεται δε ιδιαίτερη προσοχή αφού πολλές παθήσεις στα παιδιά δεν δίνουν εμφανή οφθαλμολογικά συμπτώματα.

ΜΑΤΙΑ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑ

Στραβισμός ή αλληθωρισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία οι οπτικοί άξονες των δύο ματιών δεν είναι παράλληλοι και τα μάτια του παιδιού αποκλίνουν.

Πότε εμφανίζεται;
Από την ηλικία των 3 μηνών και οπωσδήποτε μετά τους 6 έως 7 μήνες οι κινήσεις των ματιών είναι συζυγείς. Ο στραβισμός εμφανίζεται από την γέννηση μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής. Σπανιότερα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πως γίνεται η θεραπεία;
Η θεραπεία συνήθως αρχίζει μετά τον 6ο μήνα. Με το κλείσιμο του ματιού το εμποδίζουμε να τεμπελιάσει και να μείνει με μειωμένη όραση. Εγχείριση χρειάζεται σε βαριές περιπτώσεις από τα 2 χρόνια στο συγκλίνοντα στραβισμό και μετά τα 4 χρόνια στον αποκλίνοντα.

ΜΥΩΠΙΑ

Η μυωπία είναι μία διαθλαστική ανωμαλία του ματιού κατά την οποία οι φωτεινές ακτίνες, η εικόνα που βλέπει δηλαδή, δεν πέφτουν πάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά πριν από αυτόν. Όλοι βέβαια ξέρουμε ότι όταν υπάρχει μυωπία το παιδί δεν μπορεί να δει μακριά.

Πότε εμφανίζεται;
Η μυωπία συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 5 και 15 χρονών. Μερικές φορές όμως μπορεί να υπάρχει από την γέννηση. Σπάνια εμφανίζεται στην εφηβεία.
Πάντως κατά κανόνα η αύξηση της μυωπίας σταματάει όταν το παιδί ολοκληρώνει το ύψος του. Η πρόγνωση για την εξέλιξή της είναι χειρότερη αν υπάρχει βεβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό, δηλαδή γονείς ή άλλα αδέρφια με μυωπία. Επίσης αν εμφανιστεί πριν από τα 4 χρόνια έχει βαρύτερη πρόγνωση.

Πως διορθώνεται;
Η διόρθωση της μυωπίας γίνεται με γυαλιά. Τελευταία αντιμετωπίζεται και χειρουργικά αλλά οπωσδήποτε όχι πριν την ηλικία των 18 χρονών.

ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

Στην υπερμετρωπία οι φωτεινές ακτίνες δεν εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά πίσω απ' αυτόν.

Πότε εμφανίζεται;

Συνήθως εμφανίζεται από την γέννηση αλλά αργότερα γίνεται αντιληπτή από τους γονείς. Τα παιδιά που έχουν υπερμετρωπία κουράζονται εύκολα στο διάβασμα. Συχνά παραπονιούνται για κεφαλαλγία και θόλωση της όρασης.

Πως διορθώνεται;
Τις περισσότερες φορές χρειάζονται γυαλιά όμως και τα παιδιά που έχουν αστιγματισμό παραπονιούνται επίσης για κεφαλαλγία μετά από το διάβασμα ή όταν βλέπουν τηλεόραση. Γενικά αν ο βαθμός του αστιγματισμού είναι πάνω από 0,75 επιβάλλεται να φορέσουν γυαλιά.

Σοβαρά προβλήματα όρασης μπορεί να έχει ένα παιδί όταν...

1.Δακρύζουν ή τσιμπλιάζουν τα μάτια στα νεογέννητα.

2.Όταν υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλα μάτια και αν το ένα μάτι είναι μεγαλύτερο από το άλλο.

3.Τρίβει συνέχεια τα μάτια του.

4.Αντιδρά έντονα στην κάλυψη του ενός ματιού.

5.Σκοντάφτει συχνά.

6.Παραπονιέται συχνά για πονοκέφαλο.

7.Έχει κακή επίδοση στο σχολείο ή κουράζεται όταν διαβάζει.

8.Πλησιάζει τα παιχνίδια κοντά στο πρόσωπό του ή πάει κοντά στην τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου