Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Οι γόβες-στιλέτο προκαλούν προβλήματα και στα νύχια


Η μακρά λίστα των δεινών που επιφέρουν στα πόδια τα ψηλά τακούνια, μόλις μεγάλωσε ακόμα περισσότερο: αμερικανοί ποδίατροι ανέφεραν πως οι γόβες-στιλέτο αποτελούν μία από τις συνηθέστερες αιτίες είσφρυσης των νυχιών.



Η είσφρυση είναι πολύ απλά η ανάπτυξη του νυχιού μέσα στο «κρέας» και εκδηλώνεται όταν κυρίως τα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών πιέζονται προς τα εμπρός. Η κατάσταση αυτή συνήθως προκαλεί μόνο πόνο, αλλά αρκετά συχνά το νύχι μολύνεται – και δίχως έγκαιρη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην αφαίρεση ολόκληρου του νυχιού.


«Η ανάπτυξη των νυχιών μέσα στα μαλακά μόρια είναι πολύ επώδυνη, αλλά πολλές γυναίκες είναι πρόθυμες να υποστούν αυτό τον πόνο ή άλλα προβλήματα, όπως οι κάλοι και οι πόνοι στη μέση, προκειμένου να εξακολουθήσουν να φορούν τα ψηλά τακούνια τους», δήλωσε ο δρ Ρόντνεϊ Στακ, καθηγητής Ποδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loyola.


«Εντούτοις, δίχως θεραπεία η είσφρυση των ονύχων μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο νύχι».


Ο δρ Στακ τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργούν στα νύχια τα πολύ μυτερά και στενά ψηλοτάκουνα παπούτσια, που συνδυάζονται με στενά καλσόν.


Το κόψιμο των νυχιών σε ευθεία γραμμή, και όχι με στρογγυλεμένες άκρες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εισφρύσεως των νυχιών.


Όταν εξάλλου τα νύχια ήδη έχουν αρχίσει να εισφρύουν, το μούλιασμα των ποδιών σε χλιαρό νερό με σαπούνι, το προσεκτικό στέγνωμα και η εφαρμογή ενός ήπιου αντισηπτικού μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση.


Άλλα προβλήματα


Τα ψηλά τακούνια, πάντως, δεν βλάπτουν μόνο τα νύχια. Μελέτες τα έχουν συσχετίσει με πολλά δεινά, όπως πόνους στην πτέρνα και τους αστραγάλους οι οποίοι ταλαιπωρούν σχεδόν έξι στις δέκα γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 στην επιθεώρηση «Arthritis Care & Research».


Τα ψηλά τακούνια μπορεί επίσης να αλλάξουν το σχήμα των μυών και των τενόντων στις γάμπες, προκαλώντας τους βράχυνση η οποία φτάνει κάποια στιγμή στο σημείο να καθιστά αδύνατο το περπάτημα με ίσια παπούτσια ή δίχως παπούτσια.


Σε μελέτη που δημοσιεύθηκα το 2010, εξάλλου, διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες που συνηθίζουν να χορεύουν με ψηλοτάκουνα παπούτσια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πελματιαίας απονευρωσίτιδας – μιας εξαιρετικά επώδυνης φλεγμονής στο πέλμα.


Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τα ψηλοτάκουνα παπούτσια με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, η οποία οφείλεται στις πιέσεις που ασκούνται στο εσωτερικό τμήμα της αρθρώσεως του γόνατος, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάσθηκε προ διετίας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιο-μηχανικής.


Τα ψηλά τακούνια αλλάζουν επίσης τη στάση του σώματος, ασκώντας έξτρα πιέσεις στην μέση, σύμφωνα με άλλα ερευνητικά δεδομένα.


Παρ’ όλα αυτά, μυαλό δεν βάζουμε. Στοιχεία από την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS) δείχνουν πως ένας στους έξι ενήλικες αντιμετωπίζει προβλήματα στα πόδια του εξαιτίας των ακατάλληλων παπουτσιών.


Οι γυναίκες έχουν εννεαπλάσιες πιθανότητες απ’ ό,τι οι άντρες να υποφέρουν εξαιτίας των παπουτσιών τους, με τις οκτώ στις δέκα να παραδέχονται ότι τα παπούτσια τους τις πονάνε.


«Κλειδί» το... χαρτόνι


Ο δρ Στακ συνιστά να αποφεύγουμε τα τακούνια τις ημέρες της εβδομάδας που είναι προγραμματισμένο να περιλαμβάνουν περπάτημα και ορθοστασία. Επιπλέον, συνιστά να εφαρμόσουμε το «κόλπο του χαρτονιού».


Το τρικ αυτό γίνεται πολύ εύκολα: πατήστε ξυπόλυτες σε ένα χαρτόνι και σχεδιάστε με ένα μαρκαδόρο το περίγραμμα του ποδιού σας. Στη συνέχεια, κόψτε το χαρτόνι με τρόπο ώστε να σχηματιστούν ξεχωριστά οι πατούσες σας.


Όταν πάτε να αγοράσετε παπούτσια, πάρτε μαζί σας τα δύο χαρτόνια. Πριν δοκιμάστε το ζευγάρι της αρεσκείας σας, ελέγξτε αν χωράνε μέσα τα δύο χαρτόνια.


Αν πρέπει να τα πιέσετε ή να τα τσαλακώσετε, είναι προφανές ότι το ίδιο θα συμβεί και στα πόδια σας, εάν τα δοκιμάσετε – συνεπώς, διαλέξτε κάποιο άλλο ζευγάρι.


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου