Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Προστατέψτε τα παιδιά από το παθητικό κάπνισμα


Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί περίπου τον 1 στους 100 θανάτους
κάθε χρόνο στον κόσμο, δηλαδή πάνω από 600.000 θανάτους ετησίως, εκ των οποίων οι 165.000 αφορούν παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet».

Εάν προσθέσουμε και τους θανάτους των 5,1 εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι ενεργοί καπνιστές, φτάνουμε σε ένα σύνολο 5,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες του καπνίσματος.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εκτιμά παγκοσμίως την επίδραση του παθητικού καπνίσματος. Οι συγγραφείς της μελέτης ανήκουν στο δυναμικό του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και οι οποίοι χρησιμοποίησαν στοιχεία του 2004, τα πλέον πρόσφατα που διατίθενται, από αναλύσεις που έγιναν σε 192 χώρες.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα του παθητικού καπνίσματος είναι τα παιδιά, κυρίως αυτά που οι γονείς τους καπνίζουν στο σπίτι. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 165.000 παιδάκια ηλικίας κάτω των 5 ετών. Τα δύο τρίτα των παιδιών αυτών προέρχονταν από την Αφρική και τη Νότια Ασία.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου