Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Απεργία θηλασμού: Τι είναι; Τι πρέπει να κάνεις;


Τι σημαίνει απεργία θηλασμού; Ποιες είναι οι αιτίες; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει πως να κόψεις την απεργία θηλασμού και να αρχίσει το μωράκι σου να θηλάζει ξανά...


Και ξαφνικά ενώ το μωρό σου θηλάζει καλά εδώ και καιρό αρχίζει να αρνείται το στήθος σου και σε πιάνει πανικός!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Φταις εσύ; Δεν του αρέσει το γάλα σου πια; Θα πάρει βάρος; Είναι το μωρό άρρωστο;

Αυτό που κάνει το μωρό λέγεται απεργία θηλασμού. Να δούμε λοιπόν μερικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν ένα μωρό να αρνηθεί να θηλάζει...

1. Στοματίτιδα ή γενικά κάποια μόλυνση ή ένα σπυράκι στο στόμα του. Επίσης όταν βγάζει δόντια μπορεί να πονάει την ώρα που θηλάζει.

2. Μία ωτίτιδα η οποία ιδιαίτερα όταν είναι εξωτερική καθώς το μωρό ακουμπάει το αυτάκι του πάνω στο μαστό έχει πόνο και σταματάει να θηλάζει.

3. Ένας πόνος που μπορεί να νιώθει το μωρό σου στο σημείο που έγινε ο εμβολιασμός και ακουμπάει πάνω στο σώμα σου την ώρα που θηλάζει.

4. Ένα κρυολόγημα, μία ρινοκαταρροή και γενικά μία ιωσούλα η οποία δημιουργεί μπούκωμα στη μύτη και δυσκολεύει το μωρό να αναπνεύσει ενώ θηλάζει.

5. Εάν για κάποια λόγο χρησιμοποιείς πολλές φορές το μπιμπερό ή κάποια πιπίλα ή ακόμα και το πιπίλισμα του δαχτύλου, αυτό μπορεί να μειώσει την παραγωγή του γάλακτός σου.

6. Εάν για κάποιο λόγο δημιουργούνται παρενοχλήσεις κατά την διάρκεια του θηλασμού όπως: τηλεόραση, ραδιόφωνο, θόρυβοι γενικά στο σπίτι ή και θόρυβοι που προέρχονται έξω από το σπίτι.

7. Εάν για κάποιο λόγο έχεις αποχωριστεί το μωρό σου για αρκετά μεγάλο διάστημα είτε ένα σαββατοκύριακο είτε μετά από κάποια εκδρομή γυρίζοντας μπορεί να αντιμετωπίσεις την απάθεια και την άρνηση του μωρού σου να θηλάσει.

8. Εάν κάποια στιγμή το μωρό σε πόνεσε κατά την διάρκεια του θηλασμού και αντέδρασες απότομα και με νεύρα, μπορεί αυτό να δημιουργήσει αντίδραση στο μωρό και να μην θέλει να ξαναθηλάσει.

9. Μία μεγάλη αλλαγή στις καθημερινές σας συνήθειες όπως είναι μία μετακόμιση, ή ένα ταξίδι κατά την διάρκεια των εορτών ή το καλοκαίρι, δηλαδή η αλλαγή του περιβάλλοντος.

10. Εάν προσπαθείς να βάλεις ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα στις ώρες του θηλασμού για δική σου διευκόλυνση, αυτό μπορεί να δημιουργήσει εκνευρισμό στο μωρό και να μην θέλει να θηλάσει.

Εάν λοιπόν είσαι στην περίπτωση της απεργίας του θηλασμού... τι πρέπει να κάνεις;

1. Μπορείς να προσπαθήσεις να θηλάσεις το μωρό σου την ώρα που είναι πολύ νυσταγμένο ή και όταν έχει ξεκινήσει να κοιμάται. Πολύ πιθανόν όταν βρίσκεται σε αυτή την ηρεμία να χαλαρώσει και να δεχτεί τον θηλασμό.

2. Προσπάθησε να αλλάξεις τις στάσεις του θηλασμού. Μερικά μωρά βαριούνται να θηλάζουν με τον ένα τρόπο και θέλουν κάποια αλλαγή.

3. Δοκίμασε να το θηλάσεις ενώ περπατάς μέσα στο δωμάτιο ή και γενικότερα στο σπίτι. Μερικά μωρά με την κίνηση αυτή ηρεμούν και μπορεί να θηλάσουν καλύτερα.

4. Προσπάθησε να βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει φασαρία. Χαμήλωσε τα φώτα, βάλε μία πολύ απαλή μουσική ή κλείσε εντελώς το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και νανούρισε το παιδί σου με χαμηλή φωνή.

5. Δώσε στο μωράκι σου περισσότερη προσοχή απ' αυτή που έχεις δώσει μέχρι τώρα και εφάρμοσε την δερματική επαφή. Δηλαδή την ώρα που θηλάζεις να έχεις το σώμα σου γυμνό όπως επίσης και το σωματάκι του μωρού, βάλτο πάνω στο στήθος σου και σκέπασέ το με μία ελαφριά κουβερτούλα. Πολλές φορές η άμεση αυτή επαφή σώμα με σώμα ηρεμεί το παιδί και το κάνει να αρχίσει ξανά να θηλάζει.

6. Ανάμεσα στα γεύματα προσπάθησε να κρατάς το μωρό σου στην αγκαλιά σου ή μέσα σε ένα μάρσιπο ή κάνε ένα ζεστό μπάνιο μαζί του. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν στο παιδί να ηρεμήσει, να συνδεθεί περισσότερο μαζί σου και να θηλάσει.

Γενικά λοιπόν μην σε πιάνει πανικός! Προσπάθησε να καταλάβεις τι φταίει και σιγά σιγά θα το διορθώσεις και το μωρό θα αρχίσει πάλι να θηλάζει. Σίγουρα το να δώσεις ξένο γάλα είναι το τελευταίο που θα σκεφτείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου