Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Δωρέαν φροντιστήριο όλων των τάξεων με ένα κλικ

Δωρεάν μαθήματα για μαθητές όλων των τάξεων με ένα απλό κλικ στο Ιντερνετ. Εθελοντές καθηγητές,
εν ενεργεία, συνταξιούχοι και φοιτητές, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε παιδιά των οποίων οι γονείς αναγκάστηκαν να τους στερήσουν το φροντιστήριο λόγω της οικονομικής κρίσης.


Ο λόγος για την ιστοσελίδα #tutorpool, η οποία έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο. Αρχικά με τη μορφή ενός διαδραστικού χάρτη στα google maps, όπου καθηγητές και μαθητές δήλωναν τη διαθεσιμότητα και τις απαιτήσεις τους αντίστοιχα. Πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε ένα πλήρες site, το www.tutorpool.gr, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες που φέρνουν σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τους εθελοντές καθηγητές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τα προσωπικά τους δεδομένα.


«Αυτή τη στιγμή στο δίκτυο του #tutorpool συμμετέχουν 482 καθηγητές» αναφέρει στην «Espresso» ο Πέτρος Παπαθανασίου, ο οποίος ανήκει στη συντονιστική ομάδα του δικτύου. «Οι εθελοντές καλύπτουν όλες τις ειδικότητες γυμνασίου και λυκείου, ενώ υπάρχουν και ειδικοί παιδαγωγοί για τα παιδιά του δημοτικού. Στο επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ειδική βαρύτητα στις ειδικότητες των επαγγελματικών λυκείων. Επιπλέον, προσφέρεται βοήθεια και σε ενήλικους, κατά βάση μετανάστες, που θα ήθελαν βοήθεια στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας» τονίζει ο κ. Παπαθανασίου.


Οπως μας κάνει γνωστό ο Πέτρος Παπαθανασίου, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αλλά τη βοήθεια του δικτύου έχουν ζητήσει και μαθητές ακριτικών περιοχών: «Εκτός από τους μαθητές των μεγάλων αστικών κέντρων έντονη είναι η ζήτηση και από ακριτικές περιοχές και νησιά και γίνεται τεράστια προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχχει μαθήτρια λυκείου σε ακριτικό νησί, η οποία προετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις μέσω τηλεδιδασκαλίας από τέσσερις καθηγητές».


Τα μαθήματα για τις εισαγωγικές εξετάσεις και οι ξένες γλώσσες είναι αυτά με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ εντύπωση προκαλεί στα μέλη του δικτύου το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ειδικούς παιδαγωγούς και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.


«Στόχος του #tutorpool είναι η κατάργηση του #tutorpool. Μπορεί να φαίνεται η πρόταση αυτή αντιφατική, ωστόσο εξηγείται εύκολα. Η τελική μας επιδίωξη είναι η δωρεάν και υψηλού επιπέδου παιδεία για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς. Γι’ αυτό και θέλουμε όλοι να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές καθηγητές για τη συνεισφορά τους και τους γονείς που αναζητούν τρόπο να ανταποδώσουν την αλληλεγγύη, γεγονός που μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία» καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.


Τηλεδιδασκαλία μέσω Skype


Η παράδοση των μαθημάτων γίνεται όπως στα ιδιαίτερα, κατόπιν συνεννόησης και επίβλεψης βέβαια του γονιού με τους καθηγητές. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα της τηλεδιδασκαλίας, μέσω Skype, σε παιδιά ακριτικών περιοχών και σε εθελοντές καθηγητές του εξωτερικού.


«Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι στο εθελοντικό δίκτυο απευθύνονται αποκλειστικά πρώτα οι γονείς των ανήλικων μαθητών. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει αιτήσεις στο #tutorpool 258 άνθρωποι. Σε επαφή μαζί μας έχουν έρθει γονείς μαθητών όλων των τάξεων του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου» μας λέει ο κ. Παπαθανασίου.


Το tutorpool γνώρισε πολύ γρήγορη και ανέλπιστη υποστήριξη. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία της ιστοσελίδας αναγκάστηκαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της τεχνικής υποδομής της, αφού κατάλαβαν αμέσως τα προβλήματα που είχε φέρει η οικονομική κρίση στους γονείς που έχουν παιδιά στο σχολείο.


«Μόνο την πρώτη εβδομάδα είχαμε περισσότερες από 40 δηλώσεις συμμετοχής στο δίκτυο εθελοντών. Από εκεί και πέρα, λόγω των τεχνικών περιορισμών στην επικοινωνία που γίνεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, προσπαθούμε να κάνουμε γνωστό το δίκτυο από όλα τα διαθέσιμα μέσα. Εχουμε επίσης και μια τηλεφωνική γραμμή (697 763 4483) όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το δίκτυο (καθημερινά τις ώρες 11.00-18.00)» μας λέει ο εθελοντής καθηγητής.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου