Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Γιατί ζαλίζονται οι έγκυες;

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες...

Ο ίλιγγος και η τάση λιποθυμίας μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Στην εγκυμοσύνη υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία αίματος στην μήτρα και στα κάτω άκρα. Πολλές φορές υπάρχει ανεπάρκεια ανεφοδιασμού σε αυτό το γρήγορα επεκτεινόμενο κυκλοφορικό σύστημα.



Η στάση του αίματος στη μήτρα και τα κάτω άκρα και η αδυναμία επαναφοράς του στην καρδιά μπορεί να δημιουργήσει ίλιγγο ή και λιποθυμία. Μια άλλη αιτία για τους ιλίγγους και τις ζαλάδες είναι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε μια φυσιολογική γυναίκα, τα επίπεδα του σακχάρου κυμαίνονται από 80 έως 120mg/dl. Κατά την εγκυμοσύνη, οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου είναι 70 έως 90mg/dl λόγω της μεγάλης απορρόφησής του από το έμβρυο.


Γι αυτό πρέπει να λαμβάνετε μικρά και συχνά γεύματα διατηρώντας το σάκχαρο σε ισορροπία χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις. Άλλη πιθανή αιτία ιλίγγου μπορεί να είναι η αφυδάτωση λόγω των εμετών. Συνιστάται η λήψη 8 έως 12 ποτηριών νερό ημερησίως. Εκτός από τις φυσικές προσαρμογές του σώματος για την εγκυμοσύνη οι ίλιγγοι θα μπορούσαν να είναι ένδειξη αναιμίας. Γι αυτό, ενημερώστε τον γιατρό σας στην επόμενη επίσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου