Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

"Μάστιγα" της εποχής η νευρική ανορεξία


Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε «μάστιγα» της εποχής,
αφού, παρόλο που δεν οφείλεται σε κάποιον ιό ή μικρόβιο, η νευρική ανορεξία «εξαπλώνεται» με γρήγορη ταχύτητα καλύπτοντας το 0,5% του γυναικείου πληθυσμού.

Η νευρογενής ανορεξία, λένε οι ειδικοί, είναι ένα σύνδρομο άγνωστης αιτιολογίας, όπου υπάρχει ανορεξία και άρνηση λήψης τροφής, λόγω διαταραχής της αντίληψης της εικόνας του σώματος (π.χ. ο ασθενής αισθάνεται παχύς ενώ δεν είναι) και φόβου παχυσαρκίας.

Παρά την άρνηση λήψης τροφής, αρκετά άτομα παρουσιάζουν επεισόδια πολυφαγίας. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία χρονίζουσας ανορεξίας σε εφήβους και ιδιαίτερα γυναίκες, καθώς σε αυτές εμφανίζεται 10 φορές περισσότερο απ’ ότι σε άνδρες.

«Η νευρική ανορεξία θεωρείται ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο», μας λέει ο κ. Βασιλειάδης που θα μας διαφωτίσει από την σκοπιά της ψυχολογίας: «Γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο, καθώς το DNA μπορεί να υποκινήσει μία τέτοια κατάσταση, ενώ κάποιοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση στην κατάθλιψη, η οποία συνδέεται με την ανορεξία. Επίσης, το προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να αποδειχθεί εξίσου υπεύθυνο για αυτή την σοβαρή ψυχοσωματική διαταραχή – τόσο σοβαρή που ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών βρίσκει τον θάνατο», μας λέει ο ίδιος ειδικός.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου