Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ψηλότερα τα παιδιά από εξωσωματική


Κατά 2,6 εκατοστά ψηλότερα είναι τα παιδιά
που συλλαμβάνονται εξωσωματικά σε σχέση με εκείνα που συλλαμβάνονται με τον... παραδοσιακό τρόπο, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία.

Καταγράφοντας την ανάπτυξη περίπου 200 παιδιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η διαφορά ύψους δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες, όπως η διαφορά ύψους των γονέων. Δηλώνουν προς το παρόν αδυναμία ερμηνείας του φαινομένου, στρέφουν όμως τις υποψίες τους στο διαφορετικό ορμονικό «προφίλ» των «παιδιών του σωλήνα», καθώς αυτό βοηθάει την ανάπτυξή τους.

Οι διαφορετικές ορμόνες πιθανώς οφείλονται στα φάρμακα που οι μητέρες πήραν στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή μπορεί να έχουν σχέση με την εργαστηριακή καλλιέργεια μέσα στην οποία αναπτύχθηκαν τα έμβρυα της εξωσωματικής κατά τις 36 πρώτες ώρες μετά τη γονιμοποίηση και πριν μεταφερθούν στην μήτρα.

Μια άλλη πιθανότητα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, είναι απλώς ότι οι γιατροί επιλέγουν τα μεγαλύτερα και πιο ανεπτυγμένα γονιμοποιημένα ωάρια, για να έχουν περισσότερες πιθανότητες ότι η τεχνική αναπαραγωγής θα πετύχει, με αποτέλεσμα να ευνοείται η γέννηση των πιο μεγαλόσωμων παιδιών.

Οι επιστήμονες τόνισαν πάντως πως υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα στοιχεία για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και συνεπώς χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τα παιδιά της εξωσωματικής.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν εστιάσει κυρίως στη νοημοσύνη και έχουν δείξει ότι τα «παιδιά του σωλήνα» δεν υστερούν σε γνωσιακές λειτουργίες, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη διεθνώς που ασχολήθηκε αποκλειστικά με το θέμα της ανάπτυξης και του μεταβολισμού αυτών των παιδιών.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου