Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μέτρα πρόληψης της εποχικής γρίπης


Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες.


Τα επικρατώντα στελέχη του ιού γρίπης που κυκλοφορούν στην κοινότητα είναι μέχρι τώρα ο υπότυπος Α(Η3Ν2) και ο τύπος Β.

Πέντε ενήλικες και τρία παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από το φετινό κύμα γρίπης, ενώ 33 άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με σοβαρές επιπλοκές. Δύο από τα τρία παιδιά κατέληξαν το τελευταίο 48ωρο.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η τάση των κρουσμάτων γρίπης στη χώρα μας είναι έντονα αυξητική και αναμένεται να κορυφωθεί έως τα μέσα Μαρτίου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

«Επιτήρηση» της γρίπης

Για την επιτήρηση της γρίπης το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναπτύξει σύστημα παρατήρησης νοσηρότητας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο στηρίζεται σε δίκτυο ιδιωτών ιατρών και κέντρων υγείας οι οποίοι δηλώνουν γριπώδη συνδρομή σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα, γίνεται εργαστηριακή επιτήρηση με τη βοήθεια των κέντρων αναφοράς γρίπης βορείου και νοτίου Ελλάδας. Τα συστήματα αυτά βοήθησαν ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της πανδη¬μίας του 2009 και εξακολουθούν αν είναι χρήσιμα στην εποχική γρίπη.

Ενημερωθείτε για τα μέτρα πρόληψης:

Αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Να βρίσκεστε τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά.
Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανής προσβολής.
Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
Αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.
Ανοίγετε συχνά τα παράθυρα και να φροντίζετε τη συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου βρίσκεστε.
Τα άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού πρέπει να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φτερνίσματος με καθαρά χαρτομάντιλα μιάς χρήσεως, τα οποία πρέπει να πετάνε αμέσως μετά και να πλένουν τα χέρια τους.
Φροντίστε τον εαυτό σας με σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο, αποφυγή του άγχους, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, τακτική προληπτική παρακολούθηση.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου