Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ενοικιάζονται λαχανόκηποι με δωρεάν μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας


Τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον δικό τους βιολογικό λαχανόκηπο
δίνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε 200 πολίτες. Σε καθέναν από τους δικαιούχους που θα προκύψουν από κλήρωση το πανεπιστήμιο θα παραχωρήσει 100 τετραγωνικά μέτρα στο πανεπιστημιακό αγρόκτημα της Θέρμης, όπου θα μπορεί να φυτέψει τα δικά του λαχανικά υπό την καθοδήγηση των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής.
Το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και η Γεωπονική Σχολή θα παρέχουν στους πολίτες συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές και γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή, εκπαιδευτικά σεμινάρια, νερό άρδευσης με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο, καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής.
Ο κάθε καλλιεργητής θα καταβάλλει συμβολικό ετήσιο ενοίκιο ύψους 120 ευρώ, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Οικολογικό πανεπιστήμιο. Στόχος της πρωτοβουλίας, που εντάσσεται στην προσπάθεια για μετατροπή του ΑΠΘ στο πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, είναι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών των καλλιεργητών, αλλά και η εκπαίδευση φοιτητών.
Οπως εξήγησε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος, από τα 2.000 στρέμματα της έκτασης του πανεπιστημιακού αγροκτήματος θα δοθούν πιλοτικά για καλλιέργεια 200 κήποι των 100 τ.μ. Ωστόσο σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον θα αυξηθεί η παραχωρούμενη έκταση. Και αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο, καθώς μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της δράσης κατατέθηκαν περισσότερες από 70 αιτήσεις συμμετοχής.
«Οι εκτάσεις θα διατεθούν για ετήσιες καλλιέργειες αποκλειστικά βιολογικών προϊόντων και όχι δέντρων. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εκμεταλλεύεται την έκταση για τρία χρόνια, ενώ τα προϊόντα που θα παράγει θα τα έχει αποκλειστικά για οικογενειακή χρήση, καθώς θα απαγορεύεται να πωλούνται», τόνισε ο καθηγητής.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 ηλεκτρονικά στη διεύθυνση picus@auth.gr, τηλεφωνικά στο 2310 473.842, με φαξ στο 2310 473.556 και αυτοπροσώπως στο Κτίριο Διοίκησης του Αγροκτήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου