Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Νέο χάπι χαρίζει ζωή σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος


Διπλασιασμό του προσδόκιμου ζωής στους πάσχοντες
από καρκίνο του δέρματος σε προχωρημένη μορφή υπόσχεται νέο χάπι που λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα. Πειραματική χορήγηση της ουσίας vemurafenib σε 132 ανθρώπους με μεταστατικό μελάνωμα έδειξε ότι κατά μέσο όρο έζησαν σχεδόν 16 μήνες.

Συγκριτικά, οι πάσχοντες από καρκίνο του δέρματος που έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα και ακολουθούν τις κλασικές θεραπείες ζουν από έξι έως δέκα μήνες μετά τη διάγνωση.

«Γνωρίζαμε ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους του μελανώματος σε μεγάλο βαθμό σε ασθενείς και ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη χημειοθεραπεία. Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε ότι οι ασθενείς που παίρνουν αυτή την ουσία ζούσαν και περισσότερο» εξηγεί ο δρ Αντόνι Ρίμπας, καθηγητής Αιματολογίας και Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες.

Πρέπει να διευκρινιστεί ωστόσο ότι η ουσία vemurafenib έχει επίδραση μόνο εναντίον μετάλλαξης του γονιδίου BRAF, που ονομάζεται V600, το οποίο εμφανίζεται σε περίπου 50% των μελανωμάτων. Βέβαια η ουσία αυτή έχει και τις παρενέργειές της, όπως φωτοευαισθησία, κόπωση και αλωπεκία. Επίσης, το ένα τέταρτο των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε εκδήλωσαν δευτερεύοντες καρκίνους του δέρματος που χρειάστηκαν χειρουργική αφαίρεση.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου