Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν εξετάσεις το απόγευμα σε ιδιωτικά ιατρεία


Το πράσινο φως στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για να εξετάζουν ασθενείς το απόγευμα στα ιδιωτικά ιατρεία τους άναψε το υπουργείο Υγείας, το οποίο αποφάσισε επίσης να επεκτείνει το δίκτυο των γιατρών του ενιαίου Ταμείου και να τροποποιήσει τον κανονισμό των παροχών του.

Οπως ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου, κάθε γιατρός του ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να εξετάζει τα απογεύματα στο ιατρείο του έως 150 ασθενείς τον μήνα, με το κόστος της απογευματινής επίσκεψης (ορίστηκε στα 10 ευρώ ανά ασθενή) να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Ωστόσο η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γιατρών, οι οποίοι μιλούν για «ευτελισμό της ιατρικής λειτουργίας».
«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιου είδους αποφάσεις», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος. «Το να ορίζεται η αμοιβή της επίσκεψης στον γιατρό σε 10 ευρώ ευτελίζει την ιατρική λειτουργία και υποβαθμίζει την ιατρική περίθαλψη, ενώ οδηγεί τον ασφαλισμένο στο να πληρώσει τη διαφορά από την τσέπη του. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί δούρειο ίππο στο να κλείσουν τελικά τα ιατρεία και να οδηγηθούν οι γιατροί εκτός υπηρεσιών Υγείας».
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ακόμη ότι εγκρίθηκε η υπογραφή συμβάσεων με 5.500 γιατρούς, οι οποίοι θα προστεθούν στους περίπου 11.000 γιατρούς που ήδη είναι συμβεβλημένοι με το ενιαίο Ταμείο.
Στην πρόσληψη των 5.500 γιατρών θα ληφθεί υπόψη και η ηλικία τους (θα προτιμηθούν νέοι γιατροί), ενώ έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη θέσεων παιδιάτρων και παθολόγων στην περιφέρεια.

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Σε ό,τι αφορά τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είχε αποσυρθεί για να γίνουν βελτιώσεις, έχουν γίνει ήδη τροποποιήσεις και δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο 15ήμερο.
Στον τροποποιημένο κανονισμό έχουν περιληφθεί αρκετές παροχές που είχαν «κοπεί» από τον αρχικό - όπως η χορήγηση ταινιών μετρήσεως σακχάρου στους διαβητικούς χωρίς συμμετοχή και ειδικών συμπληρωμάτων για ογκολογικούς ασθενείς με προβλήματα θρέψης, καθώς και η έγκριση θεραπειών όπως η λογοθεραπεία σε άτομα με ειδικές ανάγκες ηλικίας άνω των 14 ετών.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου