Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

5 τροφές για γερά εγγόνια


Γράφει η Ελίζα Τζόβα
Το πιο όμορφο παιδί της γειτονιάς πιθανότατα φέρει το όνομά σας, αφού πρόκειται για το εγγονάκι σας!
Και δεν θα μπορούσατε παρά να περνάτε άφθονο χρόνο μαζί του, χρόνος που μέσα σε όλα τα άλλα περιλαμβάνει και την προετοιμασία των γευμάτων και των σνακ της ημέρας.
Και κοιτώντας ένα μικροσκοπικό πλασματάκι ίσως απορείτε με την αυξημένη όρεξή του. Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται αρκετή ενέργεια για να αναπτυχθεί αλλά και για να αναπληρώσει όση χάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλωστε τα χιλιόμετρα που 'τρέχετε' από πίσω του θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με έναν πραγματικό αγώνα δρόμου! Πώς θα σας φαινόταν αν αρχίζατε να περνάτε λίγο ακόμη χρόνο μαζί τρώγοντας; Ξέρετε πως υπάρχουν τροφές που μπορούν να κάνουν το παιδάκι σας 'μεγαλύτερο' και εσάς υγιέστερους;
Ποιες είναι άραγε οι καλύτερες επιλογές;
Αυγά: τα παρεξηγημένα
Μπορεί να έχουν δυσφημιστεί κατά καιρούς επειδή περιέχουν διαιτητική χοληστερόλη. Όμως, τα αυγά κάνουν δυναμικό comeback στη διατροφή μας. Περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, πολύτιμη τόσο στην παιδική όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η αυξημένη χοληστερόλη του αυγού εξισορροπείται από τη σημαντική ποσότητα λεκιθίνης που περιέχει, η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της αθηροσκλήρωσης. Επίσης, η χολίνη του κρόκου συμβάλλει στην αποβολή της επιπλέον χοληστερόλης από το συκώτι. Μία ποσότητα της τάξης των 3-4 αυγών την εβδομάδα θεωρείται ασφαλής. Συνδυάστε τα με λαχανικά, σε μορφή αυγοσαλάτας ή καταναλώστε τα μέσα σε μπαγκέτα ολικής άλεσης.
Γάλα: η προφανής επιλογή
Καθώς αποτελεί την πρώτη μας τροφή, όλοι αναγνωρίζουμε την αξία του. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, συστατικά απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών. Αρκετές μελέτες επίσης το έχουν συσχετίσει με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, και τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους! Και αν αποζητάτε μια πιο γλυκιά γεύση, μπορείτε να φτιάξετε ευφάνταστα επιδόρπια γιαουρτιού με μέλι, ανάλατους ξηρούς καρπούς και κανέλλα, θρεπτικό ρυζόγαλο, ή να προσθέσετε σε ένα μπλέντερ φρούτα, γάλα χαμηλό σε λιπαρά και παγάκια δημιουργώντας δροσερά και υγιεινά milkshakes!
Φρούτα και Λαχανικά: η ασπίδα προστασίας
Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας καταναλώνοντας αρκετά και διαφορετικά φρούτα και λαχανικά. Έτσι θα προσλάβετε την απαραίτητη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στο γρηγορότερο κορεσμό. Αν κάποια μέρα τα φρέσκα φρούτα δεν είναι διαθέσιμα αντικαταστήστε τα με χυμό. Εμπλουτισμένοι χυμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να προμηθεύσουν τον οργανισμό σας με ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.
Ψάρια: τα πολύτιμα
Αποτελούν κύρια πηγή ω-3 λιπαρών που είναι απαραίτητα για όλες τις ηλικίες. Μελέτες έχουν συνδέσει τα ω-3 λιπαρά οξέα με βελτιωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, μειωμένη αρτηριακή πίεση, προστασία ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, καλύτερη ανάπτυξη, βελτιωμένη συμπεριφορά και διάθεση! Και αν ο μικρός σας γευσιγνώστης είναι ιδιαίτερα απαιτητικός προσθέστε τα σε πολύχρωμες σαλάτες, σε ψωμάκι ολικής αλέσεως ή σε σούπες ή ακόμη μπορείτε να τα απολαύσετε σε έναν εμπλουτισμένο χυμό πορτοκάλι.
Όσπρια: η υπερδύναμη
Ξέρετε, πρωτεΐνη δεν περιέχει μόνο το κρέας. Τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική εναλλακτική πηγή, ενώ ταυτόχρονα σας εφοδιάζουν με φυτικές ίνες και με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ο συνδυασμός τους μάλιστα με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με ψωμί) δίνει ως αποτέλεσμα πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας! Εντάξτε τα λοιπόν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα και επωφεληθείτε τόσο εσείς όσο και το εγγονάκι σας. Ακόμα και το καλοκαίρι μπορείτε να τα καταναλώσετε ως σαλάτα, για παράδειγμα μαυρομάτικα φασόλια με φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό ή μια φακοσαλάτα με ντομάτα, πιπεριά και κρεμμύδι.
Ήρθε η ώρα να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας, να δημιουργήσετε υγιεινά πιάτα και σνακς που θα ενισχύσουν τον οργανισμό και των δυό σας! Από αύριο λοιπόν μαζί και στο τραπέζι. Καλή όρεξη!
Πηγές: www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου