Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ο διαβήτης τύπου 2 απειλή για τα έμβρυα


Μεγαλύτερο κίνδυνο γέννησης παιδιών με γενετικές ανωμαλίες
έχουν οι γυναίκες με διαβήτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Diabetologia», ο κίνδυνος εκδήλωσης γενετικών ανωμαλιών, όπως για παράδειγμα συγγενείς καρδιοπάθειες και δισχιδής ράχη, είναι τετραπλάσιος για τα έμβρυα γυναικών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


«Τα καλά νέα είναι ότι με τη βοήθεια κάποιου ειδικού πριν ή μετά την εγκυμοσύνη οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη αποκτούν υγιή μωρά» δήλωσε η Ρουθ Μπελ, επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 400.000 εγκυμονούσες. Οπως εξήγησε η Μπελ, τα τυχόν προβλήματα μπορούν να αποτραπούν, αν μια γυναίκα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα της πριν μείνει έγκυος. 


Εξίσου σημαντική είναι η παρακολούθησή της από ειδικό σε θέματα διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η διατροφή της εγκύου, σε συνδυασμό με κάποιες αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στη μείωση του ζαχάρου.


Αν και παλαιότερες έρευνες είχαν υπογραμμίσει τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης στα έμβρυα, η νέα αυτή μελέτη είναι η πρώτη που δίνει συγκεκριμένα ποσοστά κινδύνου. 


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου