Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Kοντά στην αντιμετώπιση της αντρικής στειρότητας οι επιστήμονες


Πιο κοντά στην αντιμετώπιση της στειρότητας στους άντρες φαίνεται να βρίσκονται οι επιστήμονες.
Γερμανοί και Ισραηλινοί ερευνητές κατάφεραν την παραγωγή σπέρματος ποντικού από ελάχιστα κύτταρα στο εργαστήριο.


Σε παγκόσμια πρώτη, η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφαν Σλατ του Πανεπιστημίου Μίνστερ της Γερμανίας, κατάφερε να αναπτύξει σπέρμα από τα κύτταρα όρχεων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή σπέρματος. Οι επιστήμονες καλλιέργησαν σπέρμα τοποθετώντας τα σπερματοκύτταρα σ’ ένα ειδικό σκεύος που δημιουργεί περιβάλλον όμοιο μ’ εκείνο που επικρατεί στους όρχεις.


«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα είναι δυνατόν να παράγουμε συνεχώς ανθρώπινο σπέρμα κατά παραγγελία, αφαιρώντας ιστό που περιέχει σπερματοκύτταρα από τους όρχεις του ασθενούς και προκαλώντας την παραγωγή σπέρματος στο εργαστήριο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μαχμούντ Χουλεϊχέλ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ, που επίσης πειραματίστηκε σε αυτή την τεχνική.


Τα αποτελέσματα αυτών των πειραματικών προσπαθειών παρουσιάστηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» και τώρα οι επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη άρχισαν πειράματα που φιλοδοξούν ότι θα οδηγήσουν και στην παραγωγή ανθρώπινου σπέρματος στο εργαστήριο. «Πρόκειται για μια φανταστική εξέλιξη, που μπορεί να φέρει επανάσταση στις θεραπείες γονιμότητας και να επιτρέψει σε κάθε άντρα να γίνει φυσικός πατέρας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέφεν Γκόρντον, ειδικός σε θέματα γονιμότητας στη Βρετανία.


Το πρόβλημα της αντρικής στειρότητας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πενήντα χρόνια και αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η μόλυνση και οι θηλυκές ορμόνες που εντοπίζονται στις πλαστικές συσκευασίες. Αλλοι ερευνητές προτείνουν ότι ένας τρόπος για να είναι επιτυχής η παραγωγή και ανθρώπινου σπέρματος στο εργαστήριο είναι η χρήση ζωντανού ποντικού, που θα λειτουργήσει ως «φορέας» του ανθρώπινου σπέρματος.


«Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να πάρουμε ιστό από ανθρώπινους όρχεις με σπερματοκύτταρα και να τα τοποθετήσουμε κάτω από το δέρμα του ποντικού, που θα λειτουργήσει ως «θερμοκοιτίδα» αυτών των κυττάρων. Στη συνέχεια θα αφαιρούμε το σπέρμα από το ποντίκι και θα το χρησιμοποιούμε για την τεχνητή γονιμοποίηση» προτείνει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σάρπ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δίνοντας μια γεύση της ευρηματικότητας των επιστημόνων, που μένει ωστόσο να κριθεί εκ του αποτελέσματος.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου