Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Αυτά που πρέπει να γνωρίζει μία γυναίκα


Ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως είναι ο αριθμός των ημερών που μεσολαβεί από την πρώτη ημέρα της περιόδου μέχρι την πρώτη μέρα της επόμενης.
Με ένα απλό παράδειγμα, αν είχατε περίοδο την πρώτη ημέρα του μήνα, πότε θα περιμένετε την επόμενη σας περίοδο; Αν η απάντηση είναι π.χ. στις 28 του μήνα, τότε έχετε κύκλο 28 ημερών.


Σημαντικό είναι να κρατάτε ημερολόγιο για το πόσες ημέρες κρατά η περίοδός σας και αν έχετε μεταβολές στην ποσότητα του αίματος ή στον αριθμό των ημερών, γιατί αρκετές φορές αυτές οι πληροφορίες χρειάζονται να αξιολογηθούν εκ των υστέρων.


Αν η περίοδός σας, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει συνήθως, διαρκεί περισσότερες ημέρες και έχει μεγαλύτερη ροή, τότε περιγράφεται σαν μηνορραγία. Αν βλέπετε αίμα ανεξάρτητα από την περίοδο, τότε πρόκειται για μητρορραγία. Μπορεί να προέρχεται από τη μήτρα ή κάποια παθολογία του τραχήλου (εμφανίζεται συνήθως μετά από τη σεξουαλική επαφή).


Ένα ερώτημα που απασχολεί συχνά τις γυναίκες είναι ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών, πότε δηλαδή υπάρχει πιθανότητα μία γυναίκα να μείνει έγκυος έπειτα από ελεύθερη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Δεν είναι ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης καθώς η ημέρα της ωορρηξίας μπορεί να μεταφερθεί από διάφορους παράγοντες π.χ. έντονο ψυχολογικό στρες, ορμονικές διαταραχές κ.τ.λ..


Η πιθανή ημέρα ωορρηξίας είναι 14 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημέρα της επόμενης περιόδου και όχι 14 μέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, όπως είναι η κοινή αντίληψη. Για τις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ημέρα είναι η ίδια και για αυτό γίνεται ο λανθασμένος υπολογισμός αλλά δεν έχουν όλες κύκλο 28 ημερών. Για παράδειγμα, για μία γυναίκα που έχει κύκλο 30 ημερών, η πιθανή ωορρηξία της θα συμβεί την 16η ημέρα από την πρώτη ημέρα της τελευταίας (προηγούμενης) περιόδου (δηλαδή 14 ημέρες από την πρώτη ημέρα της επόμενης –αναμενόμενης περιόδου).


Καθώς τόσο το ωάριο όσο και τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν πέραν των 24 ωρών, υπολογίζουμε τις γόνιμες μέρες τρεις ημέρες πριν από την πιθανή ωορρηξία και τρεις ημέρες μετά. Αν υπάρξει ελεύθερη επαφή, δεν επιθυμείτε εγκυμοσύνη και δεν είστε σίγουρη για το αν η ημέρα που συνέβη ήταν γόνιμη ή όχι, επισκεφτείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας. Θα σας απαντήσει με σαφήνεια σχετικά με τις γόνιμες ημέρες σας και θα σας κατευθύνει υπεύθυνα στο πώς να χειριστείτε το θέμα της επείγουσας αντισύλληψης (το «χάπι της επόμενης ημέρας»).


Αν έχετε ξεκινήσει την ενεργό σεξουαλική ζωή, καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν γυναικολόγο και να συζητήσετε μαζί του σχετικά με το θέμα της αντισύλληψης και της προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αφού σας εξετάσει και καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σας, θα προχωρήσει σε λήψη test Παπανικολάου, που θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προληπτικών ετήσιων εξετάσεων που κάνετε.


Ακόμα και αν έχετε ήδη εμβολιαστεί ή σκοπεύετε να εμβολιαστείτε για τον ιό HPV (ορισμένοι τύποι του οποίου είναι δυνητικά καρκινογόνοι), θα πρέπει να συνεχίσετε να επαναλαμβάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το test, γιατί πρώτον κανένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν καλύπτει όλους τους «επικίνδυνους» τύπους του ιού και δεύτερον το test Παπανικολάου αποκαλύπτει έγκαιρα και παθολογίες του τραχήλου που δεν σχετίζονται με τον ιό HPV.


Το κείμενο υπογράφει ο Dr Ιωάννης ΑΠ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός - Γυναικολόγος - Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr


Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου