Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Θεραπεύουν τυφλούς με εμβρυικά βλαστοκύτταρα


Η όραση ασθενών που έχουν επισήμως διαγνωστεί ως τυφλοί έχει σημειώσει σημαντική
βελτίωση τέσσερις μόλις μήνες μετά την πειραματική θεραπεία με εμβρυικά βλαστοκύτταρα! 


Αυτά τα πολύ ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας προσφέρουν ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους με παθήσεις που σταδιακά οδηγούν στην τύφλωση. 


Η νέα αυτή πειραματική θεραπεία προβλέπει την έγχυση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων στο μάτι σε μια προσπάθεια να αντικατασταθούν τα προβληματικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. 


Στόχος της πειραματικής εφαρμογής της θεραπείας είναι να διαπιστωθεί πόσο ασφαλής είναι σε ανθρώπους που έχουν ήδη σοβαρά μειωμένη όραση. 


Μια 50χρονη γυναίκα που πάσχει από τη νόσο Stargardt, μια ανίατη κληρονομική ασθένεια που οδηγεί στην τύφλωση από την εφηβική ηλικία, κατάφερε να διαβάζει πέντε γράμματα στον πίνακα του οφθαλμίατρου ενώ πριν από τη θεραπεία δεν μπορούσε να διαβάσει κανένα. 


Μια άλλη ασθενής, στα 70 της, με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας εξαιτίας ηλικίας, εμφάνισε βελτίωση που της επέτρεψε να διαβάσει 28 γράμματα στον πίνακα του οφθαλμίατρου ενώ πριν διάβαζε μόνο 21.


Κανένας από τους ασθενείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτής της πειραματικής θεραπείας δεν εμφάνισε παρενέργειες όπως το τεράτωμα, είδος καρκίνου που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των βλαστοκυττάρων.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου