Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Εμβόλιο - ελπίδα κατά της παιδικής μηνιγγίτιδας


Ελπίδες σημαντικής μείωσης των θανάτων εξαιτίας ενός από τους πιο κοινούς τύπους παιδικής μηνιγγίτιδας προσφέρει νέο εμβόλιο.
Τα ευχάριστα νέα φτάνουν από μελέτη Χιλιανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet» και αποκαλύπτει ότι υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις ότι το νέο εμβόλιο λειτουργεί κατά του τύπου Β της νόσου.

Οι επιστήμονες παρήγαγαν το εμβόλιο «4CMenB» αναλύοντας γενετικά τη δομή ομάδας χιλιάδων στελεχών μηνιγγίτιδας Β και αναζητώντας κοινά χαρακτηριστικά που μπορούν να αποτελέσουν κοινό στόχο ενός εμβολίου.

Ωστόσο, η μηνιγγίτιδα Β παραμένει δύσκολος στόχος γι' αυτούς που αναπτύσσουν το εμβόλιο, καθώς τα χιλιάδες οριακά διαφοροποιούμενα στελέχη βακτηρίων της μηνιγγίτιδας αυτού του τύπου δεν καλύπτονται εύκολα από ένα και μόνο φάρμακο.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι στο εμβόλιο προστέθηκαν τέσσερα ακόμα μείζονα στελέχη, αυτό δεν καταφέρνει ακόμα να εξαλείψει τον κίνδυνο μηνιγγίτιδας Β. Πάντως, παραμένουν ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Χιλής με τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας από 11 έως 17 ετών.

Στη Χιλή, όπου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των περιπτώσεων βακτηριακής μηνιγγίτιδας εμπλέκεται ο τύπος Β, δύο δόσεις του εμβολίου έδειξαν να προσφέρουν σχεδόν 100% προστασία. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα προγράμματα εμβολιασμού σε χώρες όπου ο τύπος Β είναι διαδεδομένος, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ομως ο δρ Μύρων Χριστοδουλίδης, λέκτορας Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι το φάσμα των στελεχών του ιού τύπου Β που καλύπτονται από το εμβόλιο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί. «Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το εμβόλιο «4CMenB» μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία σε βρέφη. Ομως η νέα μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι προστατευτικό και σε εφήβους.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα, όπως από πόσα στελέχη προστατεύει το εμβόλιο, για πόσο διάστημα και κατά πόσο εμποδίζει το άτομο-φορέα να μολύνει άλλους, παρέχοντας έτσι έμμεση προστασία σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», εξήγησε ο δρ Χριστοδουλίδης.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου