Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Τα βιντεοπαιχνίδια με σκηνές βίας έχουν συνέπειες στην εγκεφαλική λειτουργία

Κατά καιρούς, τα βιντεοπαιχνίδια και ειδικά αυτά με σκηνές βίας, έχουν μπει στο στόχαστρο...

ειδικών και μη, για παρενέργειες που μπορεί να έχουν στην ανάπτυξη των νέων τόσο σε σωματικό όσο και ψυχολογικό επίπεδο και για εθισμό. Σήμερα, επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ένα μέρος των ισχυρισμών αυτών.

Κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας κατά την οποία έγινε προσπάθεια να διαπιστωθούν οι συνέπειες των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών στην εγκεφαλική λειτουργία, με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, παρατηρήθηκαν ορατές διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία μεταξύ νέων ανθρώπων που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια και άλλων που δεν ασχολούνταν με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 22 νέων αντρών, ενώ εκτός των μαγνητικών τομογραφιών, χρησιμοποιήθηκαν και λεκτικά ψυχολογικά τεστ καθώς και ασκήσεις λογικής. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έπαιζε βιντεοπαιχνίδια «shoot 'em up» για συνολικά 10 ώρες κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας , ενώ η άλλη απείχε της δραστηριότητας. Μετά από μία εβδομάδα, οι παίκτες των videogame, έδειξαν λιγότερη δραστήρια εγκεφαλική λειτουργία σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου αφού υποβλήθηκαν σε εξέταση με μαγνητική τομογραφία.

Ο δρ Yang Wang, ερευνητής καθηγητής στην ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Indiana δήλωσε στο περιοδικό Medical News Today: «Για πρώτη φορά, έχουμε ευρήματα που δείχνουν πως μία ομάδα νεαρών ενηλίκων από ένα τυχαίο δείγμα, είχε ασθενέστερη εγκεφαλική λειτουργία σε ορισμένες εμπρόσθιες περιοχές του εγκεφάλου, έπειτα από μία εβδομάδα οικιακής χρήσης βίαιων βιντεοπαιχνιδιών». «Οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, είναι σημαντικές για τον έλεγχο των συναισθημάτων και της επιθετικής συμπεριφοράς», εξηγεί ο επιστήμονας. «Τα ευρήματα της έρευνας, δείχνουν πως τα videogame με σκηνές βίας, έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην λειτουργία του εγκεφάλου», συμπληρώνει.

Ανησυχίες υπάρχουν, ωστόσο, μεταξύ των ερευνητών καθώς κατά τη διάρκεια εκμάθησης οποιασδήποτε νέας δραστηριότητας, προκαλούνται αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργίας και οι οποίες είναι επίσης ορατές σε εξέταση με μαγνητική τομογραφία. Έτσι, η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει πέραν πάσης βεβαιότητας, πως η χρήση βίαιων παιχνιδιών ευθύνεται για αλλαγές στη συμπεριφορά.

Να σημειωθεί, πως πρόκειται για την πρώτη επιστημονική απόδειξη που δείχνει πως τα videogame έχουν ορατές συνέπειες στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο μένει να διαπιστωθεί εάν η παρατηρούμενη αλλαγή στη λειτουργίας του εγκεφάλου της ομάδας που έπαιζε βιντεοπαιχνίδια οφείλονταν στην εκμάθηση και απόκτηση νέων δεξιοτήτων, κάτι που είναι γνωστό πως συμβαίνει όταν παίζουμε videogame.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου