Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Συμβουλές στις εγκύους για τις αλλεργίες των μωρών τους!


Οι μητέρες μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις αλλεργίες -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διατροφή- πριν ακόμα τα φέρουν στον κόσμο. 


Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσα από συγκεκριμένη διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης. Νέα έρευνα έδειξε ότι οι μέλλουσες μαμάδες που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, δηλαδή λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς, έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά που μελλοντικά θα αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες.

Ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, αλλά και οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, ο κολοκυθόσπορος και ο λιναρόσπορος, βοηθούν το έντερο του εμβρύου να βρει τρόπο να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικής Ερευνας που πραγματοποίησε τη μελέτη, τα μωρά που έφερναν στον κόσμο γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είχαν περισσότερο διαπερατά τοιχώματα εντέρου. Το γεγονός αυτό επιτρέπει σε περισσότερα βακτήρια και διασπασμένες θρεπτικές ουσίες να διεισδύσουν στο αίμα, αναγκάζοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει περισσότερα αντισώματα.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι συγκεκριμένη ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων επηρεάζει τον τρόπο ανάπτυξης του εντέρου και αυτό με τη σειρά του τον τρόπο ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού» εξηγεί η Γκελ Μπάουντρι, μέλος της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται και ωριμάζει ταχύτερα με αυτόν τον τρόπο. «Τα μωρά αποκτούν έτσι καλύτερη ανοσοποιητική λειτουργία και κατ' επέκταση μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών» καταλήγει.

Τα κρούσματα τροφικών αλλεργιών έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, με τους ειδικούς αλλεργιολόγους να μη μπορούν να δώσουν μια ουσιαστική εξήγηση για το φαινόμενο. Μια θεωρία είναι ότι η αύξηση της καθαριότητας στα νοικοκυριά, εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών, ενώ όλο και περισσότερη προσοχή δίνεται στον ρόλο που παίζει η πρόωρη έκθεσή τους σε διάφορες τροφές, τόσο τα πρώτα χρόνια της ζωής τους όσο και μέσα στη μήτρα.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου