Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Συνταγή: Ροξάκια...


ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη





1 κούπα γάλα χλιαρό
30 γρ. μαγιά
2 αυγά
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι μπέικιν
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Επιπλέον
¾ κούπας καρύδια τριμμένα
3 κουταλάκια σκόνη κακάο
Για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
χυμό από μισό ζουμερό λεμόνι
1 κουταλιά κονιάκ
1 ξύλο κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ανακατεύουμε το γάλα με την μαγιά. Προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά, τα μυρωδικά, το ξύσμα και το μπέικιν και ανακατεύουμε πολύ καλά. 2. Τελευταίο προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Η ζύμη μας πρέπει είναι μαλακιά και ελαστική.
3. Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο. Στην μισή προσθέτουμε τα καρύδια και το κακάο, ώστε να έχουμε μια σκούρα ζύμη. Ζυμώνουμε καλά να ενσωματωθούν το κακάο και τα καρύδια στην ζύμη. Σκεπάζουμε τις δύο ζύμες και τις αφήνουμε για μισή ωρίτσα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν λίγο.
4. Στην συνέχεια ανοίγουμε την άσπρη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο, ενώ με την σκούρα πλάθουμε ένα μπαστούνι, φροντίζοντας το μήκος του να είναι όσο το μήκος της μακριάς πλευράς του λευκού παραλληλόγραμμου φύλλου. Τοποθετούμε το σκούρο μπαστούνι στην άκρη της μακριάς πλευράς του λευκού φύλλου και αρχίζουμε να τυλίγουμε σφικτά σε ρολό, ώστε να κλείσουμε την σκούρα ζύμη μέσα στην λευκή.
5. Κόβουμε το ρολό σε λεπτά φετάκια, πάχους όσο περίπου ένα δάχτυλο. Τοποθετούμε κάθε φετάκι στην παλάμη μας, το στρογγυλεύουμε όσο γίνεται πιέζοντας το απαλά περιμετρικά, το πλαταίνουμε λίγο ανάμεσα στις παλάμες μας και το τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα ροξάκια.
7. Στο μεταξύ έχουμε έτοιμο το σιρόπι, το οποίο έχουμε φτιάξει βράζοντας όλα τα υλικά στην μεγάλη μας κατσαρόλα, για περίπου 10 λεπτά, ώστε να «δέσει».
8. Μόλις βγουν τα ροξάκια από τον φούρνο ζεστά, τα ρίχνουμε κατ’ ευθείαν στο καυτό σιρόπι, και τα αφήνουμε να ποτιστούν καλά (προσοχή μην σας διαλυθούν όμως – σιρόπιασμα όπως στα μελομακάρονα). Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου