Εκκληση για έγκαιρο εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου απευθύνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εν όψει της νέας περιόδου γρίπης. Το «στοίχημα» για τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ
είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του αρνητικού ρεκόρ που σημειώθηκε πέρυσι, με 180 θανάτους από τον πανδημικό στέλεχος της νόσου.Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά τα θύματα της γρίπης κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα ξεπέρασαν κατά τριάντα ένα τον αριθμό των 149 θυμάτων της πανδημίας που σημειώθηκε την περίοδο 2009-2010. Πολύ μεγάλος επίσης θεωρείται ο αριθμός των 368 σοβαρών περιστατικών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από γρίπη, που χρειάστηκε να εισαχθούν στην Εντατική. Προκειμένου να μην έχουμε και φέτος αντίστοιχες «μαύρες» λίστες η μόνη αποτελεσματική μέθοδος προστασίας είναι το εμβόλιο, τονίζουν οι επιστήμονες.
«Πέρυσι δεν εμβολιάστηκε ο κόσμος και ήταν χαμηλά τα επίπεδα ανοσίας που είχε αποκτήσει ο ελληνικός πληθυσμός από πρόπερσι, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη επίπτωση λοιμώξεων από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Η1Ν1 2009. Σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώθηκαν σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και σε άτομα σχετικά μικρής ηλικίας» δηλώνει στην «Espresso» ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Τσακρής επισημαίνει ότι ο ευαίσθητος πληθυσμός θα πρέπει να είναι καλυμμένος όταν αρχίσει η περίοδος γρίπης στη χώρα μας, γύρω στον Δεκέμβριο, και υπογραμμίζει: «Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει έγκαιρα ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως όσοι έχουν χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή νευρολογικά νοσήματα και τα ηλικιωμένα άτομα. Επίσης ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει σε όσους φροντίζουν βρέφη, όπως και στους [Ο Σωτήρης Τσιόδρας.] εργαζομένους σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας».
Ο καθηγητής σημειώνει ακόμη ότι το εμβόλιο καλύπτει και τους τρεις τύπους γρίπης που αναμένεται να επικρατήσουν φέτος στη χώρα μας (Η1Ν1 2009, Η3Ν2, γρίπη Β) και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι εμβολιάστηκαν κατά την περσινή περίοδο. Τονίζει επίσης ότι στην περίοδο της γρίπης μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας, ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και όταν υπάρχει έντονη κλινική εικόνα, για την αποτροπή σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη.
«Το σημαντικότερο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι να συστήσουμε τον εμβολιασμό σε όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Είναι καιρός να σταματήσουμε να φοβόμαστε μια διαδικασία που είναι πάρα πολύ απλή και μας προφυλάσσει από μια σοβαρή νόσο και επιπλοκές, ειδικά όταν είμαστε άτομα υψηλού κινδύνου» προσθέτει από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, επίσης επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει ότι ο φόβος που υπάρχει για το εμβόλιο δεν είναι δικαιολογημένος, καθώς είναι απόλυτα ασφαλές σκεύασμα. Οπως αναφέρει, στις Ηνωμένες Πολιτείες εμβολιάζονται πλέον ακόμη και μικρά παιδιά, καθώς πρόσφατα δημοσιεύτηκε μεγάλη έρευνα που δείχνει ότι προσφέρει πολύ σημαντική προστασία από επιπλοκές της νόσου.
Ο κ. Τσιόδρας δεν παραλείπει να κάνει ειδική μνεία στους συναδέλφους του γιατρούς και γενικότερα στους εργαζομένους στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Οπως λέει, ενώ η εμβολιαστική κάλυψή τους θα έπρεπε να αγγίζει το 100%, σε πολλά νοσοκομεία είναι χαμηλότερη κι από 10%.
Espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου