Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Προστατεύστε το παιδί σας από τους κινδύνους του Ιnternet


Ζούμε τον πολιτισμό της τεχνολογίας, οι υπολογιστές και διάφορα άλλα τεχνολογικά μέσα έχουν εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή μας και έχουν γίνει πια αναπόσπαστο τμήμα της.


Μάλιστα έχουν απλοποιήσει τη καθημερινότητα μας σε τέτοιο βαθμό, που «φοβόμαστε» να κάνουμε οτιδήποτε χωρίς αυτά.

Ακόμα και το πιο μικρό παιδί ξέρει να χειρίζεται υπολογιστή, ίσως να είναι και από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει. Καλό λοιπόν είναι να δίνετε στο παιδί σας τη σωστή καθοδήγηση μιας και οι υπολογιστές κρύβουν κινδύνους. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές θα σας βοηθήσουν να το προστατεύσετε:

Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κοινόχρηστους χώρους. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.

Κάντε την πλοήγηση στο internet μια οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιήστε τον Η/Υ μαζί με τα παιδιά σας.

Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.

Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Διδάξτε τους να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδεια σας (επίθετο, όνομα, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) καινά μη χρησιμοποιούν την κάρτα σας.

Μην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.
Διδάξτε τα, επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
Χρησιμοποιήστε τα λεγόμενα «φίλτρα», τα οποία είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).

Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.ά., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσσουν με τους φίλους τους.

Ενημερωθείτε σχετικά από τις αρμόδιες αρχές, όπως είναι το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. επικοινωνίας 210-6476464), με τις οποίες θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Ιντερνετ.

toblogtonkirion
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου