Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Με μια νέα πεντάλεπτη εξέταση θα μπορούν οι γονείς να μάθουν τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών τους.

Χάρη σε μια...  πρωτοποριακή μέθοδο χαρτογράφησης του εγκεφάλου που ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες θα μπορεί να μετρηθεί γρήγορα και απλά ο βαθμός εγκεφαλικής και νοητικής ανάπτυξης ενός παιδιού.

Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί έναν τομογράφο (MRI) και ένα πρόγραμμα υπολογιστή  για να συμπεράνει, μέσα σε πέντε μόλις λεπτά, σε ποιο βαθμό έχει ωριμάσει ο εγκέφαλος του παιδιού.
Ειδικότερα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις, υπό τον δρα Νίκο Ντόσενμπαχ και τον καθηγητή παιδιατρικής νευρολογίας Μπράντλεϊ Σλάγκαρ, παρουσίασαν τη νέα διαγνωστική μέθοδο στο περιοδικό "Science". Οι Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τη νευρολογική ανάπτυξη στους εγκεφάλους 238 υγιών ατόμων ηλικίας επτά έως 30 ετών και είδαν ποιες λειτουργικές εγκεφαλικές συνδέσεις δυναμώνουν με το πέρασμα του χρόνου (πορτοκαλί χρώμα) και ποιες εξασθενούν (μπλε χρώμα).
Στα μικρά παιδιά οι εγκεφαλικές συνδέσεις είναι πιο τοπικά εντοπισμένες σε μερικές γειτονικές περιοχές, ενώ όσο μεγαλώνουν, οι βραχείες συνδέσεις γίνονται πιο μεγάλες και λιγότερο τοπικά εντοπισμένες, με συνέπεια να δημιουργούνται ευρύτερα νευρωνικά δίκτυα.
Έπειτα, οι Αμερικανοί επιστήμονες τροφοδότησαν τα στοιχεία των νευρικών συνδέσεων, που προέκυψαν από τον απεικονιστικό έλεγχο των εγκεφάλων των εθελοντών, σε έναν υπολογιστή με πολύπλοκο λογισμικό  και τελικά παρήγαγαν ένα μοναδικό σκορ που αντανακλά την ωριμότητα του εγκεφάλου του παιδιού, όπως πιστεύουν.
Έτσι, με αυτό το τρόπο μπορούμε να μάθουμε για το πόσο αργά ή γρήγορα αναπτύσσονται ο εγκέφαλος και οι νοητικές λειτουργίες ενος παιδιού.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αυτή η νέα μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε μελλοντικά να κατατάσσει τα παιδιά σε μια καμπύλη ωριμότητας, ακριβώς όπως συμβαίνει με το ύψος και το βάρος τους, ενώ εξίσου σημαντικό είναι πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να εντοπίζονται πρόωρα σημάδια εγκεφαλικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια ή ο αυτισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου