Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Μεταμοσχεύσεις και σε έμβρυα

Ερευνητές κατάφεραν να εμφυτεύσουν μητρικά αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα σε έμβρυα ποντικών, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για τη θεραπεία γενετικών ασθενειών σε ανθρώπους πριν από τη γέννησή τους.
  Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας ήταν το βασικό εμπόδιο για τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις και οι γιατροί, λόγω των συνεχών αποτυχιών τους, είχαν εγκαταλείψει αυτήν την προσέγγιση τα τελευταία χρόνια.


"Η έρευνα αυτή προκαλεί πραγματικά ενθουσιασμό γιατί μας προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα και καθιστά πλέον δυνατή τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στα έμβρυα", σημείωσε η Τίπι Μακένζι, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

"Σήμερα έχουμε για πρώτη φορά μια βιώσιμη στρατηγική για τη θεραπεία κληρονομικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα πριν από τη γέννηση του παιδιού", πρόσθεσε.

"Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι τα βλαστοκύτταρα που θα μεταμοσχευθούν πρέπει να είναι συμβατά με αυτά της μητέρας", εξήγησε ο Δρ. Αμάρ Νιτζαγκάλ, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Αποκάλυψε επίσης ότι αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα προερχόμενα από άλλα ποντίκια έγιναν ανεκτά από το έμβρυο, όπως δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
"Τώρα που γνωρίζουμε ότι ένα έμβρυο μπορεί να δεχτεί βλαστοκύτταρα ακόμη και ξένα μπορούμε πραγματικά να μελετήσουμε και άλλου είδους βλαστοκύτταρα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία νευρολογικών ή μυϊκών ασθενειών πριν από τη γέννηση", σημείωσε η Δρ. Μακένζι.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου