Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Πώς θα αποφύγετε τη χαλάρωση και τις ραγάδες στο στήθος


To στήθος αποτελεί σημείο - φετίχ τόσο για τις ίδιες τις γυναίκες, αφού συνδέεται άρρηκτα με την ταυτότητα τους, όσο και για το άλλο φύλο, ως διαχρονικό σύμβολο θηλυκότητας και γονιμότητας.

Η ανησυχία για το ύψος, τη σφριγηλότητα, τη νεανικότητα του, δεν κατασιγάζει εύκολα, καθώς το δέρμα χάνει σταδιακά την ελαστικότητα του : ραγάδες, χαλάρωση, πτώση είναι τα πλέον συνήθη προβλήματα, ενώ προσοχή απαιτείται και ως προς το ντεκολτέ το οποίο εμφανίζει εύκολα κηλίδες - σημάδια φωτογήρανσης.

Ραγάδες
Έχουν τη μορφή «ανοίγματος» του δέρματος, καθώς οφείλονται στο υπερβολικό τέντωμα του. Κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους στο μεγάλο στήθος, αλλά και σε περιόδους αλλαγών στο σώμα μίας γυναίκας, πχ. στη φάση της ανάπτυξής του, της εφηβείας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε τυχόν απότομη αυξομείωση του βάρους.

Λύση αποτελεί η καθημερινή ενυδάτωση της επιδερμίδας - με κυκλικές και ανοδικές κινήσεις - , έτσι ώστε να διατηρεί την ελαστικότητα της. Στο εμπόριο, κυκλοφορούν ειδικές θεραπευτικές κρέμες ενάντια στις ραγάδες, που καλό είναι να εφαρμόζονται στην αρχή της δημιουργίας τους και ενώ είναι ακόμη κόκκινες. Αποτελεσματικές είναι και οι ενυδατικές κρέμες που στη σύνθεσή τους περιέχουν βιταμίνη Ε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μία ουδέτερη κρέμα, ή κρέμα βάσης, όπως για παράδειγμα η Bepanthol (50 ml) προσθέτοντας τις εξής ποσότητες αιθέριων ελαίων: 3 σταγόνες καρότο, 5 σταγόνες μύρο, 4 σταγόνες σανδαλόξυλο και 3 σταγόνες αχιλλέα (γνωστό και ως χιλιόφυλλο). Εφαρμόστε τη τοπικά μία - δυο φορές την ημέρα.

Xαλάρωση
Η χαλάρωση του δέρματος του στήθους είναι πολλές φορές πιο έντονη και από αυτή του προσώπου. Με το πέρασμα του χρόνου, η επιδερμίδα «λυγίζει», εξαιτίας του βάρους που συγκρατεί φαινομενικά _ όσο πιο μεγάλο είναι το στήθος, τόσο πιο εύκολα μπορεί να προκύψει χαλάρωση.

Βοηθά εξαιρετικά, καθώς τονώνει το δέρμα, το χλιαρό ή και κρύο νερό, στο τέλος του ντους. Ρίξτε το νερό ακολουθώντας κυκλικές κινήσεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να εφαρμόσετε στην περιοχή μείγμα από λάδι βάσης νυχτολούλουδο και αιθέρια έλαια_ σε 30 ml λαδιού, προσθέτετε 5 σταγόνες νερολί, 6 σταγόνες μελισσόχορτο και 6 σταγόνες λεμόνι. Τοπικά 1-2 φορές την ημέρα, για πιο σφιχτή επιδερμίδα.

Ερεθισμοί
Αν παρουσιαστεί ερεθισμός ή φαγούρα ανάμεσα στους δύο μαστούς ή στο κάτω μέρος (κυρίως αν το στήθος είναι μεγάλο), μπορεί να οφείλονται σε εφίδρωση, ευαισθησία του δέρματος, μυκητίαση.

Η χρήση ταλκ και η επιλογή βαμβακερών σουτιέν ανακουφίζει αισθητά. Αν παρουσιαστούν εξανθήματα, συμβουλευτείτε δερματολόγο για τη σύσταση θεραπευτικής αγωγής.

Κηλίδες
Η έκθεση στον ήλιο της περιοχής του ντεκολτέ, σε πιο έντονο βαθμό από άλλες περιοχές του σώματος, το καθιστά ευάλωτο σε κηλίδες - σημάδια φωτογήρανσης.

Βοηθά αποτελεσματικά η εφαρμογή αντηλιακού στην περιοχή, του ίδιου γαλακτώματος που βάζετε και στο πρόσωπο. Αποφεύγετε αρώματα και κολόνιες στο συγκεκριμένο σημείο, όταν βγαίνετε στον ήλιο.

Εναλλακτικά : σε 20 ml αλοιφή καμφοράς (θα τη βρείτε στα φαρμακεία) προσθέτετε 10 ml λάδι αχιλλέα και 25 ml λανολίνη, τα ανακατεύουμε και στο τέλος ρίχνουμε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού ή περγαμόντου (χωρίς περγαπτένιο). Χρησιμοποιούμε τοπικά 1-2 φορές τη μέρα.

Tο αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι φωτοτοξικό. Δεν πρέπει να εκτίθεστε στον ήλιο, αφού το χρησιμοποιήσετε. Το καλοκαίρι, εφαρμόζετέ το μόνο το βράδυ. Το πρωί, κάνετε προσεκτικό ντους και φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
από: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου