Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Μήπως το παδί σου υπνοβατεί;


Μήπως έχει πιάσει το παιδί σου να μιλάει στον ύπνο του, να κάθεται στο κρεβάτι ή ακόμα και να υπνοβατεί; Προσοχή! Δεν πρέπει να το ξυπνήσεις. Τι πρέπει να κάνεις; Για ποιο λόγο το κάνει αυτό; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σε συμβουλεύει...


Για ποιο λόγο τα παιδιά υπνοβατούν;
Τα παιδιά που υπνοβατούν στον ύπνο τους συνήθως ξαναζούν τις εμπειρίες της ημέρας. Έτσι λοιπόν πολλές φορές ένας εγκέφαλος ο οποίος έχει βομβαρδιστεί από ερεθίσματα, ένα συναίσθημα το οποίο έχει εμπλουτιστεί με πολλά και διάφορα συναισθήματα, μπορεί το βράδυ να δώσει μια ανησυχία στον ύπνο και να φτάσει ακόμα και στην υπνοβασία.

Όταν μιλάμε για υπνοβασία εννοούμε καταστάσεις όπου το παιδί ή και ο ενήλικας, σηκώνεται από την θέση του ύπνου, μιλάει, συζητά λες και είναι ξύπνιος και έχει κάποιον απέναντί του. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί το παιδί αν σηκωθεί, να ντυθεί, να ετοιμαστεί για το σχολείο και έχουν αναφερθεί περιστατικά που μπορεί να ανοίξει την πόρτα και να βγει παίρνοντας το ασανσέρ και να πάει μέχρι την είσοδο ή και τον δρόμο. Επειδή λοιπόν κάποιοι περπατούσαν και στον ύπνο τους, γι' αυτό ονομάζεται και η ταραχή αυτή του ύπνου, υπνοβασία.

Είναι σοβαρό;
Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι μπορεί να είναι κάτι σοβαρό, βέβαια μερικές φορές συνδέεται η υπνοβασία με κάποια νευρολογική διαταραχή, τις περισσότερες φορές όμως είναι απλά υπερένταση της ημέρας που βγαίνει στον ύπνο ή μια έντονη προσωπικότητα παιδιού που και στον ύπνο του ακόμα δεν μπορεί να ηρεμήσει και να ησυχάσει.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς:
Πρώτα απ' όλα ασφάλεια και προστασία...
Αν το παιδί μας υπνοβατεί, σαφέστατα θα πρέπει να αναλάβουμε κάποια μέτρα ασφάλειας σε σχέση με την σωματική του ακεραιότητα, δηλαδή να είναι η εξωτερική πόρτα κλειδωμένη, να μην υπάρχουν αιχμηρά πράγματα εκτεθειμένα, να μην αφήνουμε ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες χωρίς να υπάρχει προστατευτικό στο μπαλκόνι και όλες αυτές τις προφυλάξεις που θα παίρναμε για ένα παιδί το οποίο είναι ανησυχητικά δραστήριο, παρορμητικό και ριψοκίνδυνο την ημέρα.

Προσοχή... μην το ξυπνήσεις!
Εκτός από αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την υπνοβασία του παιδιού εφόσον ξυπνάμε και εμείς και το βλέπουμε να κινείται μέσα στον ύπνο. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να το ξυπνήσουμε, το παίρνουμε αγκαλιά για να νιώσει την σωματική επαφή, το καταπραΰνουμε με ζεστές και παρηγορητικές εκφράσεις και το οδηγούμε ξανά στο κρεβατάκι του, του χαϊδεύουμε την πλατούλα μέχρι να ξανακοιμηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου