Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Τι να κάνεις για να ξυπνάει το παιδί πιο εύκολα το πρωί
Ύπνος από νωρίς

Τα παιδιά συχνά αρνούνται να πάνε για ύπνο είτε γιατί δε θέλουν να διακόψουν το παιχνίδι τους είτε γιατί ζηλεύουν και δεν θέλουν να χάσουν τη δράση που συνεχίζεται στο σπίτι, αφού εκείνα ξαπλώσουν. Έτσι, επιδιώκουν να ακολουθούν το πρόγραμμα των μεγάλων με αποτέλεσμα να κοιμούνται αργά.

Ωστόσο, το παιδί θα πρέπει να βρίσκεται στο κρεβάτι του μέχρι τις 10 το βράδυ. Αφού ξαπλώσει καλό θα ήταν να επικρατεί ηρεμία στο σπίτι και οι δραστηριότητες των υπολοίπων μελών να γίνονται όσο πιο.. αθόρυβα. Επιπλέον, το ωράριο ύπνου του παιδιού είναι ένα καλό κίνητρο για να κοιμάστε κι εσείς νωρίτερα.

Μην ξεχνάτε: Ένα παιδί που πηγαίνει σχολείο θα πρέπει να κοιμάται περίπου 10 ώρες, ώστε να μπορεί ο οργανισμός του να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της φορτωμένης, από σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, καθημερινότητας

Σταθερό ωράριο

Μπορεί να το λυπάστε και να θέλετε να αφήσετε το πιτσιρίκι να κοιμηθεί περισσότερο το Σαββατοκύριακο. Όμως υπάρχει ο κίνδυνος να “χαλάσει” το πρόγραμμά του και να αποσυντονιστεί το βιολογικό του ρολόι για τις επόμενες ημέρες. Γι' αυτό επιδιώξτε όσο είναι δυνατό να κοιμάται και να ξυπνάει τις ίδιες ώρες. Αν ωστόσο, δεν μπορείτε να αποφύγετε ένα ξενύχτι, φροντίστε την επόμενη μέρα να μην έχει φορτωμένο πρόγραμμα.

Πριν κοιμηθεί...
Όσα συμβαίνουν πριν τον ύπνο ενδέχεται να επηρεάσουν τη διάρκεια και την ποιότητα του.
Μια έντονη δραστηριότητα πριν τον ύπνο θα διατηρήσει τα επίπεδα διέγερσης σε υψηλό επίπεδο, γεγονός που θα το δυσκολέψει να ηρεμήσει και να κοιμηθεί.

Να δει τηλεόραση;

Η τηλεόραση, διεγείρει τον εγκέφαλο και γι' αυτό επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο, ειδικά όταν βλέπει κανείς πριν κοιμηθεί. Επειδή η τηλεόραση ανήκει στο καθημερινό πρόγραμμα και ενδεχόμενες απαγορεύσεις θα προκαλέσουν διαμάχες, τουλάχιστον φροντίστε να είναι όσο πιο ήπιο το πρόγραμμα που παρακολουθεί το παιδί και σκεφτείτε ότι τουλάχιστον μειώνει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας κάτι που βοηθάει στη χαλάρωση.

Ένα μπανάκι θα βοηθήσει...

Ένα χλιαρό μπάνιο πριν από τον ύπνο είναι πολύ χαλαρωτικό. Εάν εφαρμόσετε αυτή τη ρουτίνα και το παιδί κάνει ένα μπάνιο πριν πέσει στο κρεβάτι, θα ενισχύσετε αρκετά την ποιότητα του ύπνου του.

Γάλα για βραδινό;
Το γάλα περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, αν και δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα λιπαρών, η πέψη του διαρκεί αρκετές ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να παραμείνει για αρκετές ώρες χωρίς φαγητό. Με ένα χλιαρό ποτήρι γάλα λοιπόν, το μικρό σας και θα έχει “ελαφρύ στομάχι” αλλά και δεν θα πεινάσει μέσα στη νύχτα.

Για να προσαρμοστεί το παιδί σε μια ρουτίνα ύπνου έπειτα από περιόδους διακοπών θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και εσείς θα πρέπει να το βοηθήσετε να επανέλθει σταδιακά εξασφαλίζοντας επαρκή χρόνο προσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου