Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Zamzee: Το videogame που σκοτώνει την παχυσαρκία


Τέρμα στις «couch potato» συνήθειες των παιδιών υπόσχεται να βάλει νέο διαδικτυακό παιχνίδι. Το «Zamzee» ξεκολλά παιδιά και έφηβους από τον καναπέ και τους προκαλεί να ασκηθούν, επιβραβεύοντάς τους με εικονικά βραβεία και πόντους.


Το παιχνίδι, το οποίο συνδυάζει άσκηση με διασκέδαση, συνοδεύεται από έναν αισθητήρα ο οποίος τοποθετείται στον γοφό των παικτών και καταγράφει τις κινήσεις τους. Οταν κινούνται, επιβραβεύει τη φυσική δραστηριότητά τους με βαθμούς τους οποίους συγκεντρώνουν. Επίσης, τα παιδιά μπορούν να έχουν ανταμοιβές για να αγοράσουν εικονικά αγαθά στο online κατάστημα της «πόλης» Zamzee και να μοιραστούν τα δεδομένα τους με τους φίλους τους.

Με το Zamz, ένα εικονικό νόμισμα που κερδίζουν ανάλογα με τη σωματική άσκησή τους, τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν αγοραστική δύναμη. Επίσης, οι παίκτες που θα χρησιμοποιούν την πύλη Zamzee θα κερδίζουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια σειρά από on-line δραστηριότητες, αλλά και τη δυνατότητα να αποκτήσουν πράγματα που θέλουν στον πραγματικό κόσμο. Οση περισσότερη ενέργεια καταναλώνουν τόσο περισσότερα οφέλη και ψυχολογική ικανοποίηση παίρνουν.

Κατασκευαστής του παιχνιδιού είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών, η HopeLab, που έχει στόχο να μπει σε λειτουργία το παιχνίδι το αμέσως επόμενο διάστημα. Η δημιουργία του ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής των παιδιών και των εφήβων αποτελεί βασικό παράγοντα στην πρόκληση παιδικής παχυσαρκίας.

Η HopeLab επέλεξε να επικεντρωθεί στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας σε εφήβους 11 έως 14 ετών για τρεις λόγους, με πρώτο ότι η καθιστική ζωή βλάπτει την υγεία των νέων. Στον αντίποδα, η σωματική άσκηση βελτιώνει την ψυχική και σωματική ευεξία, ενώ η εστίαση στην εν λόγω ηλικία έγινε επειδή τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συχνά μειώνονται πολύ κατά τα πρώτα χρόνια της εφηβείας.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Relaxnews ότι η εγγραφή στην πύλη Zamzee θα είναι δωρεάν, αλλά ο αισθητήρας που θα μετράει τη δραστηριότητα των παιδιών θα κοστίζει γύρω στα σαράντα ευρώ.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου