Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

Mητρότητα: Πρέπει να έχει όριο ηλικίας;

Όλο και περισσότερες γυναίκες πενήντα και εξήντα ετών σε όλο τον δυτικό κόσμο αποφασίζουν να κάνουν το πρώτο τους παιδί σε τόσο μεγάλη ηλικία, χάρη στις νέες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Οι επιστήμονες, όμως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που παραμονεύουν για μητέρα και παιδί.

Τα δημογραφικά δεδομένα της Βρετανίας (Human Fertilization and Embryology Authority - HFEA), των ΗΠΑ (American Society of Reproductive Medicine - ASRM) και της χώρας μας δείχνουν μία τάση αύξησης του αριθμού των γεννήσεων από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, σε σύγκριση με τις γεννήσεις πριν από 10-15 χρόνια. Στις ΗΠΑ (1991-2001) υπήρξε κατά 36% αύξηση των γεννήσεων από γυναίκες 35-39 ετών και κατά 70% από γυναίκες 40-44 ετών. Περίπου ίδιες ήταν οι στατιστικές και στη Βρετανία την ίδια δεκαετία.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της χώρας μας (ΕΑΙΥΑ) έχει θέσει ως ανώτατο επιτρεπτό όριο κυήσεως τα 50 χρόνια, όριο που και άλλες χώρες έχουν θεσπίσει, με γνώμονα πάντα την προστασία της υγείας της μητέρας και του παιδιού.

Στις ΗΠΑ, κάποιες πολιτείες έχουν όριο τα 45, άλλες τα 50 και άλλες τα 55. Η Αμερικανική Εταιρεία Υπογονιμότητας συνιστά, πάντως, να αποφεύγονται οι κυήσεις μετά την κλιμακτήριο και ιδίως μετά τα 50 χρόνια.

Νέο φαινόμενο

Σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου οι μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο, δηλαδή γυναίκες μεγάλης ηλικίας να θέλουν με επιμονή να τεκνοποιήσουν, με οποιαδήποτε θυσία.

Με την πρόοδο της εξωσωματικής, όπως δωρεά ωαρίων, ωρίμαση ωαρίων στο εργαστήριο (IVM), μικρογονιμοποίηση (ICSI) κ.λπ., και με την πληροφόρηση από τα ΜΜΕ, οι γυναίκες αναζητούν να βρουν μια λύση στη χαμένη τους ελπίδα, η καθεμία για τους δικούς της προσωπικούς λόγους.

Κάποιες γυναίκες μεγάλης ηλικίας επειδή θέλουν με τον καινούργιο σύντροφο να αποκτήσουν παιδί με δανεικό ωάριο, άλλες επειδή το παραμέλησαν νωρίτερα για πολλούς λόγους και κάποιες ανύπαντρες αποφασίζουν επιτέλους να αποκτήσουν παιδί χωρίς σύζυγο.

Στην ιατρική βιβλιογραφία και το Διαδίκτυο αναφέρονται συνεχώς – με προοδευτική αύξηση – γεννήσεις παιδιών από μητέρες άνω των 50-55 και 60 ετών, και όλες αυτές οι αναφορές παρασύρουν συνεχώς και άλλες. Μόνο το 2003 γεννήθηκαν στις ΗΠΑ 263 παιδιά από γυναίκες άνω των 50 ετών. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί ο λεγόμενος «τουρισμός υπογονιμότητας», δηλαδή οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας πηγαίνουν σε μια χώρα στην οποία όλα επιτρέπονται, μένουν έγκυες και γυρνούν στη χώρα τους να γεννήσουν.

Στην Ινδία, μια γυναίκα 65 ετών επέμενε να μείνει έγκυος, παρά την αντίθετη γνώμη των γιατρών, και τελικά γέννησε παραμένοντας στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών τρεις ολόκληρους μήνες. Αλλη γέννησε στη Ρουμανία στα 66 της χρόνια και άλλη στην Ισπανία στα 67α γενέθλιά της.

Η τελευταία έμεινε έγκυος στη Βαρκελώνη, γέννησε σε κλινική του Λος Αντζελες και ξαναγύρισε στην Ισπανία. Στους συγγενείς της που ανησύχησαν, απάντησε ότι η μητέρα της έζησε 101 χρόνια και γι’ αυτό έχει καιρό να χαρεί το παιδί της και να τη χαρεί και αυτό – δυστυχώς, τρία χρόνια μετά η γυναίκα αυτή πέθανε από καρκίνο στομάχου.

«Ολες αυτές οι περιπτώσεις των μεγάλων γυναικών δημιουργούν σειρά προβλημάτων – ιατρικών, νομικών και βιοηθικών – που είναι δύσκολο να απαντηθούν» λέει ο τ. αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Βασίλης Κοντόπουλος. «Είμαστε απροετοίμαστοι όλοι για αυτές τις ραγδαίες αλλαγές και με περιορισμένη εμπειρία».τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου