Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστροφή στα σχολεία! Συμβουλές


Στα θρανία επιστρέψανε οι μαθητές, αποχαιρετώντας το παιχνίδι και την ξεγνοιασιά, για να μπουν στους απαιτητικούς ρυθμούς του σχολείου.
Την περίοδο αυτή οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν, ώστε μικροί και μεγάλοι μαθητές να προσαρμοστούν ευκολότερα. Εκτός αυτού όμως, υπάρχει και η σωματική υγεία, που εξασφαλίζεται με υγιείς συνήθειες που αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και στις σχολικές επιδόσεις.

Στον τομέα «ψυχολογία», μην πιέσετε τα παιδιά σας να «γκαζώσουν» σε επιδόσεις από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Είναι φυσιολογικό να αισθάνονται πιεσμένα από την επιστροφή στο σχολείο. Φροντίστε λοιπόν να συνδυάσουν το διάβασμα με την ξεκούραση, αφήνοντάς τους ώρα για παιχνίδι. Η προσαρμογή στο νέο πρόγραμμα πρέπει να είναι σταδιακή. 

Ερευνες έχουν δείξει ότι πολλοί μαθητές υποφέρουν από στρες προσαρμογής, αλλά και από στρες δημοτικότητας. Αν διαπιστώνουν ότι στερούνται δημοτικότητας, στρεσάρονται περισσότερο από το αν είχαν να γράψουν διαγώνισμα Μαθηματικών. Κι εδώ οι γονείς πρέπει να στηρίξουν το παιδί, ανεβάζοντας την ψυχολογία του. Ρόλο παίζει και το πόσο κοντά στα παιδιά τους βρίσκονται, ώστε να τους αποκαλύπτουν εκείνα τα προβλήματά τους. 

Συμβολή στην απαλλαγή από το στρες και το άγχος δίνει επίσης η σωματική άσκηση, η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη των μαθησιακών ικανοτήτων και της μνήμης. Ενισχύει επίσης την απόδοση στο σχολείο, χάρη στην αύξηση των επιπέδων των ενδομορφινών. Επιπλέον τα παιδιά που κάνουν κάποιο άθλημα, ακόμη και εκείνα που περπατάνε για να πάνε καθημερινά στο σχολείο, είναι πιο ήρεμα και κινδυνεύουν λιγότερο να γίνουν παχύσαρκα.

Τέλος, η σχολική τσάντα μπορεί να επηρεάσει, όχι την ψυχολογία, αλλά τη σωματική υγεία του παιδιού. Αν το φορτίο των βιβλίων είναι μεγάλο, η τσάντα μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη ή τους ώμους, ενώ όταν την κρατούν από το λουρί μπορεί να εμφανίσουν πρόβλημα στη στάση του σώματός. Σε ακραίες καταστάσεις μπορεί ακόμα και να προκληθεί σκολίωση. Το βάρος της μαθητικής τσάντας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15%-20% του βάρους του κατόχου της.
από: Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου