Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Τα καρτούν βλάπτουν την ικανότητα συγκέντρωσης των παιδιών


Τα καρτούν που χαρακτηρίζονται από έντονη κίνηση βλάπτουν την ικανότητα των μικρών παιδιών να συγκεντρώνονται και να επιστρατεύουν τη λογική.
Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια έβαλε 4χρονα να παρακολουθήσουν τέτοια κόμικ, τα οποία βασίζονται στη γρήγορη εναλλαγή σκηνών, όπως ο «Μπομπ ο Σφουγγαράκης».

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι αυτά τα παιδάκια, ηλικίας τεσσάρων ετών, τα πήγαν πολύ χειρότερα στην επίλυση προβλημάτων αλλά και στα τεστ παρατηρητικότητας και προσοχής. Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η παρακολούθηση κόμικ με συνεχείς αλλαγές εικόνων υπερφορτώνει τον εγκέφαλο των παιδιών, ειδικά το σημείο που ελέγχει την «εκτελεστική λειτουργία», συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς που αποσκοπεί σε στόχους, της μνήμης κ.ά.

Η δρ Αντζελίν Λίλαρντ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ξεκαθάρισε ότι τα δικά της πειράματα έδειξαν ότι τα παιδιά αυτά είχαν κακές επιδόσεις αμέσως μετά την παρακολούθηση των καρτούν, ωστόσο προσθέτει ότι τα ευρήματά της συμφωνούν και με άλλες έρευνες, που διαπίστωσαν επιπλέον πιο μακροπρόθεσμη κακή επίδραση στις εγκεφαλικές τους λειτουργίες.

«Δεδομένης της δημοφιλίας στα μικρά παιδιά μερικών τηλεοπτικών καρτούν με γρήγορες εναλλαγές εικόνων είναι σημαντικό οι γονείς να είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν χαμηλά επίπεδα εκτελεστικής λειτουργίας των παιδιών τους» υπογραμμίζει η ειδικός.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου