Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Οι πολλές αντιβιώσεις φέρνουν κινδύνους στα παιδιά


Μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από ανθεκτικά βακτήρια διατρέχουν τα παιδιά που παίρνουν πολλές αντιβιώσεις.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ενώ τα αντιβιοτικά βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τα «κακά» βακτήρια, σκοτώνουν παράλληλα και τα καλά βακτήρια, δηλαδή τη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στις διάφορες ασθένειες. Οπως προέκυψε μάλιστα από την έρευνα του κορυφαίου Αμερικανού μικροβιολόγου Μάρτιν Μπλάσερ, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν στα τέλη του έτους, τα καλά βακτήρια δεν αναρρώνουν ποτέ πλήρως ύστερα από έναν κύκλο αντιβίωσης.

«Αυτές οι μακροχρόνιες αλλαγές στα ωφέλιμα βακτήρια που υπάρχουν στον οργανισμό αυξάνουν την ευαισθησία του ασθενούς απέναντι σε μολύνσεις και ασθένειες» εξήγησε ο Μπλάσερ επισημαίνοντας ότι η υπερ-συνταγογράφηση αντιβιώσεων σε παιδιά και εγκύους είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση, καθώς μπορεί να αφήσει τη νέα γενιά ανίκανη να καταπολεμήσει κοινές ασθένειες. Συνέδεσε μάλιστα την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων με την αύξηση των βακτηριδίων που είναι ανθεκτικά σε τέτοιου είδους αγωγές.

Η νέα αυτή έρευνα έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει παλαιότερες μελέτες που έχουν συνδέει τη συχνή χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ασθενειών, από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και τη νόσο του Κρον μέχρι τον διαβήτη τύπου 1.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου