Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Η τηλεόραση κλέβει τον ύπνο των παιδιών


Τα βίαια προγράμματα και η βραδινή τηλεθέαση, καθώς και η πολύωρη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των βιντεο-παιχνιδιών δημιουργεί προβλήματα ύπνου στα παιδιά σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Seattle διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον ώρα βραδινής τηλεθέασης συνδεόταν με αύξηση των προβλημάτων ύπνου, ενώ το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε με τη θέαση βίαιων προγραμμάτων – ακόμη και αν επρόκειτο για κινούμενα σχέδια – οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και όχι αποκλειστικά το βράδυ.

Στο πλαίσιο της έρευνα οι ειδικοί μελέτησαν τα ημερολόγια ύπνου και μίλησαν με γονείς 617 παιδιών, ηλικίας 3-5 ετών. Διαπίστωσαν ότι το 18% των συμμετεχόντων είχαν τουλάχιστον ένα πρόβλημα ύπνου πέντε έως επτά μέρες την εβδομάδα. Συνήθως, δυσκολεύονταν να κοιμηθούν. Επιπλέον, τα παιδιά που είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους είχαν οχτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εκτιμάται ότι το 21% των πεντάχρονων αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δυο προβλήματα ύπνου όπως το να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, να έχουν εφιάλτες, νυχτερινές αφυπνίσεις ή ημερήσια κόπωση σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επίσης με βάση προηγούμενες μελέτες το 20-43% των παιδιών κάτω των 6 ετών έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου