Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Φτιάξε έξυπνα smoothies στο μικρό σου που θα το ξετρελάνουν!




Τώρα που ήρθε το καλοκαίρι ήρθε η ώρα να δροσίσουμε τα παιδάκια μας με smoothies και γρανίτες που θα φτιάξουμε από τα χεράκια μας. Θα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες και πάνω απ' όλα θα τους ξετρελάνει η γεύση! Ο διατροφολόγος Νίκος Κριαράς σου δίνει τις συνταγές του, τα οφέλη της καθεμιά αλλά και έξυπνα tips...


Τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν ημερησίως 5 φρούτα και 6-7λαχανικά. Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουν και τις 2 ομάδες και πιο σημαντικό να κάνουν και συνδυασμούς αυτών, για τη καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών.

Η υγιεινή διατροφή, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη κατανάλωση φρούτων. Όμως τα παιδιά δεν τα αγαπούν τόσο όσο θα έπρεπε, όπως και το γάλα.
Για αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να βρίσκουν ή να εφευρίσκουν συνταγές, κατά τις οποίες θα προασπίζεται η ποιότητα των φρούτων και το ορθό ποσό απόδοσής τους στον οργανισμό και από την άλλη τα παιδιά να μην λένε ΟΧΙ στη κατανάλωσή τους.

Γρανίτα φράουλα

Τα οφέλη:
Άκρως φυσική γρανίτα, η οποία δεν επηρεάζει την υγεία των δοντιών. Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου, δημιουργώντας το αίσθημα ηρεμίας και κορεσμού. Αυξάνει τη κινητικότητα του εντέρου, λόγω των φυτικών ινών και προάγει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της υψηλής παρουσίας της βιταμίνης C.

Smoothies Μπανάνα - Μπισκότο - Φράουλα

Τα οφέλη:
Είναι ένα ρόφημα, το οποίο προσφέρει ελάχιστα λιπαρά, κατά τα οποίο θα βοηθήσουν στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και στην ταχεία απορρόφηση τους. Προσφέρει ένα ορθό ποσό διάθεσης ασβεστίου, όπου σε συνδυασμό με το κάλιο της μπανάνας, αυξάνεται η πρωτεινοσύνθεση και η προστασία των οστών και των μυών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μιας και η περιεκτικότητα της φράουλας στην εν λόγω βιταμίνη, βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα, με αποτέλεσμα να ενισχύεται και να τονώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, ενδείκνυται όταν έχει εμφανισθεί σύμπτωμα δυσκοιλιότητας μιας και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και με την ιδιότητα του γάλακτος να αυξάνει το ρυθμό κινητικότητας του εντέρου, τότε μειώνεται κατά πολύ η δυσκοιλιότητα.

Smoothies Πορτοκάλι - Παντζάρι - Ακτινίδιο - Ντομάτα

Τα οφέλη:
Ένα άκρως δροσιστικό smoothies, το οποίο ενδείκνυται για πριν το κυρίως γεύμα. Αναφέρω πριν το κυρίως γεύμα, διότι ακόμη δεν έχουμε υπερφορτώσει το στομάχι μας, έτσι η πλειάδα των βιταμινών του συγκεκριμένου smoothies θα αποδοθεί και απορροφηθεί στο μέγιστο βαθμό. Επίσης, ενδείκνυται για πριν το κυρίως γεύμα, διότι θα προσφέρει ταχέως το αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην ζητάμε περισσότερη τροφή, ελέγχοντας ταυτοχρόνως και την τυχόν απότομη έκκριση του σακχάρου.

Προσφέρει, την βιταμίνη C σε μέγιστο βαθμό, δρώντας αντιοξειδωτικά. Επίσης, τονώνει το επίπεδο του αιματοκρίτη και προσφέρει φόρτιση του οργανισμού σε σίδηρο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αναπνευστική λειτουργία του οργανισμού, με απώτερο θετικό αποτέλεσμα να ενισχύεται η μεταφορά των λιπιδιών στα μιτοχονδρία και να είναι έτοιμα προς τη καύση τους. Τέλος, προσφέρει αντικαρκινικές ιδιότητες, μιας και η ισχυρή παρουσία του λυκοπενίου στη ντομάτα, προασπίζει την υγεία του οργανισμού.

Μπάρα δημητριακών με φρούτα και σοκολάτα

Τα οφέλη.
Ένα άκρως θρεπτικό σνακ, το οποίο μπορεί να συνοδεύσει το δεκατιανό και το απογευματινό γεύμα. Προσφέρει άμεση ενέργεια στον οργανισμό, χωρίς να τον επιβαρύνει με κενές θερμίδες. Σπουδαία σημασία, η συμβολή του βουτύρου τύπου becel, το οποίο θα προστατεύσει τα κύτταρα του οργανισμού από την καθήλωση του λίπους και της χοληστερόλης. Επίσης, θα τονωθεί ο οργανισμός, μιας και ο συνδυασμός του μελιού με τα φρούτα, προστατεύουν την εύρυθμη λειτουργία του σακχάρου δίχως απότομες αυξήσεις και μειώσεις, μιας και η παρουσία της φρουκτόζης προστατεύει τον οργανισμό. Επίσης, ο εν λόγω συνδυασμός, προσφέρει πλειάδα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμινών αλλά και μετάλλων, τα οποίο θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία των μυών.

Έξυπνα tips...
- Να εντάξετε στο πρωινό γεύμα του, 2 φρούτα. Το ένα εξ΄αυτών να είναι κίτρινο. (για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C, μιας και το στομάχι εκείνη τη στιγμή είναι αποφορτισμένο)

- Στο μεσημεριανό, να περιβρίσκεται η σαλάτα διαφόρων λαχανικών. Έτσι θα έλθει πιο νωρίς ο κορεσμός, μη ζητώντας περισσότερη ποσότητα φαγητού.

- Στο τέλος του γεύματος να του προσφέρεται ένα φρούτο, όπως 1 μήλο με 1/2 κουτ. γλυκού μέλι και 2 κουτ. γλυκού κανέλα. Θα του σταθεροποιήσει το σάκχαρο και δεν θα επιζητά κάποιο γλυκό.

- Το απογευματινό του γεύμα, μετά το μπάνιο ή την βόλτα, να είναι ένα ανάμεικτος χυμός ή ένα smoothies φρούτων.

- Στο βραδινό γεύμα, να του προσφέρεται ένα γλυκύ φρούτο, όπου έτσι θα το καταναλώσει πιο ωραία και συν τοις άλλοις θα προτιμηθεί και από τα υπόλοιπα παιδιά, έτσι δεν θα νιώσει άβολα.

Τεράστια τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών. Σε γενικές γραμμές, δίδουν στον οργανισμό το αναγκαίο ποσό βιταμινών και ενυδάτωσης του. Επίσης, σταθεροποιούν το σάκχαρο και κατ' επέκτασιν την πείνα. Τέλος, ρυθμίζουν καλύτερα την κινητικότητα του εντέρου, δίχως να εμφανίζουν πρηξίματα ή δυσκοιλιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου