Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Εμφανίστηκε μεταλλαγμένη βλεννόρροια που δεν θεραπεύεται


Σε παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία μπορεί να εξελιχθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες,
ένα νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί βλεννόρροια. Η λοίμωξη αντιμετωπιζόταν έως σήμερα σε υγιή άτομα με απλή φαρμακευτική αγωγή.
Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν σε παγκόσμιο συνέδριο για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) στον Καναδά, η «νέα βλεννόρροια» δεν μπορεί να θεραπευτεί με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.
Το νέο στέλεχος που ονομάστηκε «ΗΟ41» δεν μπορεί να σκοτωθεί με καμιά από τις υπάρχουσες θεραπείες και αφήνει μόνο μία επιλογή στους γιατρούς: να δοκιμάσουν φάρμακα που μέχρι σήμερα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί κατά της νόσου.
Εάν δεν θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στις γυναίκες, επώδυνη ούρηση και πυώδεις εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα στους άνδρες.
«Είναι μια ανακάλυψη ανησυχητική και ταυτόχρονα προβλέψιμη», δήλωσε ο Μάγκνους Ούνεμο από το Σουηδικό Εργαστήριο Αναφοράς για το παθογόνο «Neisseria», ο οποίος σε συνεργασία με ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψε το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του βακτηρίου.
«Από τότε που τα αντιβιοτικά αποτέλεσαν βασική θεραπεία για τη βλεννόρροια τη δεκαετία του 1940, αυτό το βακτήριο έδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αναπτύσσει μηχανισμούς αντίστασης σε όλα τα υπάρχοντα φάρμακα για την καταπολέμησή του», λέει ο ίδιος.
Η ανακάλυψη από δείγματα που λήφθηκαν στο Κιότο της Ιαπωνίας, είναι τόσο πρόσφατη που οι επιστήμονες παραμένουν ασαφείς ως προς το εύρος αυτού του ανθεκτικού στελέχους που μπορεί γρήγορα να μεταδοθεί.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν 700.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι προσβάλλονται κάθε χρόνο από βλεννόρροια. Έως και το ήμισυ του ποσοστού των γυναικών που μολύνεται δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα, ενώ οι άνδρες ανακαλύπτουν τις ενδείξεις της λοίμωξης μέσα σε δύο έως 30 ημέρες με το τσούξιμο κατά την ούρηση.
Η ανάλυση του στελέχους έδειξε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε όλα τα αντιβιοτικά που περιέχουν κεφαλοσπορίνες, από τα τελευταία εναπομείναντα φάρμακα που δρουν αποτελεσματικά κατά της βλεννόρροιας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον 340 εκατομμύρια νέα κρούσματα θεραπεύσιμων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων όπως η σύφιλη, η βλεννόρροια, τα χλαμύδια και οι τριχομονάδες, καταγράφονται κάθε χρόνο σε άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου