Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Ο ρόλος του πατέρα στη ζωή του παιδιού

Ο δεσμός του μικρού παιδιού με τον πατέρα είναι απαραίτητος για την ομαλή ψυχική του ανάπτυξη, καθώς η μητέρα δεν μπορεί να αναπληρώνει τα πάντα.

Η αλήθεια είναι πως το βρέφος και η επιβίωσή του κατά το πρώτο έτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πλήρη και αποκλειστική φροντίδα που λαμβάνει από το πρώτο αντικείμενο αγάπης: τη μητέρα του. Εκείνη συμβολίζει την παντοδύναμη πηγή τροφής, ασφάλειας, ανακούφισης και σταθερότητας.

Από το δεύτερο έτος αρχίζει και εισχωρεί ο πατέρας στη ζωή του παιδιού. Μπορεί και συμπληρώνει τις ελλείψεις ή τις πιέσεις της μητέρας, δίνοντας π.χ. περισσότερο χρόνο για παιχνίδι, καθώς οι μαμάδες αναγκαστικά βουλιάζουν στις πρακτικότητες της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα εκείνος αρχίζει σταδιακά και λειτουργεί ως πρότυπο.

Το παιδί «ρουφάει» από εκείνον τα χαρακτηριστικά αυτά της προσωπικότητάς του (π.χ. σεβασμός, υπομονή), τα οποία αναπαράγει σταδιακά το ίδιο ως κομμάτια της συμπεριφοράς του ή κινητοποιείται για να τα συναντήσει αργότερα στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους ως επιθυμητές αρετές.


τα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου