Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Είναι ασφαλές να τρώω συκώτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν στις έγκυες γυναίκες (και σε εκείνες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες) να μην τρώνε


συκώτι ή οποιαδήποτε προϊόν συκωτιού, όπως το λουκάνικο συκωτιού ή το πατέ. Ο λόγος είναι ότι το συκώτι περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α με τη μορφή ρετινόλης, η όποια είναι επιβλαβής για το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Επίσης, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο περιεχόμενο οποιασδήποτε βιταμίνης ή μεταλλικών στοιχείων που παίρνετε σε συμπλήρωμα. Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε δύο μορφές, της ρετινόλης και της καροτίνης β. Εάν θέλετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα πολύ-βιταμινών, ψάξτε για είδη ειδικά για την εγκυμοσύνη, που δεν περιέχουν ρετινόλη. Οποιοδήποτε συμπλήρωμα περιέχει περισσότερα από 3.300 μικρογραμμάρια (mcg) ρετινόλης ανά ημέρα μπορεί να βλάψει το μωρό σας. Η καροτίνη-β είναι ασφαλής, αλλά ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες και ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να σας συμβουλέψει.

Ομοίως, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε συμπληρώματα από έλαια ψαριών(είτε σε κάψουλες είτε σε σιρόπι). Υπάρχουν δύο τύποι συμπληρωμάτων από έλαια ψαριών, εκείνοι που φτιάχνονται από το σώμα των ψαριών και εκείνοι που φτιάχνονται από το συκώτι των ψαριών. Συμπληρώματα που γίνονται από το συκώτι των ψαριών, όπως το συμπλήρωμα συκωτιού βακαλάων, περιέχουν τη μορφή της βιταμίνης Α, την ρετινόλη, και πρέπει να τα περιορίσετε έτσι ώστε η καθημερινή εισαγωγή της στον οργανισμό σας να μην υπερβαίνει τα 3.300 μικρογραμμάρια (mcg). Αφ' ετέρου, τα συμπληρώματα ελαίων ψαριών που δεν προέρχονται από συκώτια ψαριών περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα (ωμέγα 3 λιπαρά οξέα), τα οποία συμβάλουν στην ανάπτυξη των ματιών και του εγκεφάλου του μωρού σας. Καλές πηγές είναι το σκουμπρί, οι ρέγγες και οι σαρδέλες ή, εάν δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα τα ψάρια, θα μπορούσατε να πάρετε ένα συμπλήρωμα ελαίων ψαριού ειδικά για έγκυες γυναίκες.

http://www.babybaby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου