Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο πυρετός σε ένα μωρό δεν αποτελεί πάντοτε αιτία ανησυχίας. «Βγάζει δόντια», λένε - και συνιστούν ψυχραιμία στις ανήσυχες μητέρες. Οι ειδικοί, όμως, έχουν αντίθετη γνώμη.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάϊμς», αν και η ανατολή ενός νέου δοντιού σε βρέφη και νήπια ηλικίας κάτω του 1 έτους μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ελαφρά αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας, οι κλινικές μελέτες επί του θέματος δείχνουν πως σε γενικές γραμμές δεν αναπτύσσεται υψηλός πυρετός- αυτός συνήθως υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό απ΄ ό,τι τα δόντια, όπως μια ιογενή λοίμωξη.
Το 2000, ερευνητές από την Κλινική Κλίβελαντ δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Ρediatrics» μελέτη σε 125 βρέφη, τα οποία παρακολούθησαν από την ηλικία των 4 μηνών έως τα πρώτα τους γενέθλια. Στη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν συνολικά 475 ανατολές δοντιών.
Τα συμπτώματα στη διάρκεια των οκτώ ημερών που χρειάζονταν για να βγει κάθε δόντι ήταν αυξημένο δάγκωμα, σιελόρροια (αυξημένη παραγωγή σάλιου), τρίψιμο των ούλων, εξάνθημα στο πρόσωπο και ανορεξία. Κανένα από τα μωρά, όμως, δεν παρουσίασε υψηλό πυρετό. Σε μεταγενέστερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ίδια επιθεώρηση παρακολουθήθηκαν μωρά ηλικίας 6 έως 30 μηνών- και τα ευρήματά της ήταν τα ίδια.
Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, δεν εντόπισαν καμία σχέση μεταξύ οδοντοφυΐας και πυρετού. Συνεπώς, «πριν οι φροντιστές των βρεφών αποδώσουν τα συμπτώματά του στην ανάπτυξη των δοντιών του, πρέπει να αποκλειστούν οι άλλες πιθανές αιτίες τους», συμφώνησαν οι δύο ερευνητικές ομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου