Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Οι τηγανητές πατάτες αυξάνουν το βάρος μας

Η καθημερινή κατανάλωση πατάτας σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά ιδίως τηγανητή ή με τη μορφή «τσιπς» μπορεί να αυξήσει σημαντικά το βάρος
κάποιου με το πέρασμα των ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Σε σχέση με τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα παγωτά, οι πατάτες και τα τσιπς είναι ακόμα μεγαλύτεροι «ένοχοι» για τα παραπανίσια κιλά.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή διαιτητικής και επιδημιολογίας Φρανκ Χου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Times» του Λος Άντζελες, μελέτησαν το ζήτημα της αύξησης του βάρους επί μια 20ετία σε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι όσοι τρώνε πολλά λαχανικά, φρούτα και πλήρη δημητριακά παχαίνουν λιγότερο διαχρονικά. Ο μέσος ενήλικας παχαίνει κατά σχεδόν μισό κιλό ετησίως (450 γραμμάρια το χρόνο).

Η ανάλυση των διατροφικών συνηθειών των συμμετεχόντων στην έρευνα έδειξε ότι το φαγητό εκείνο που συνδέεται με τη μεγαλύτερη αύξηση βάρους είναι οι πατάτες (κυρίως οι τηγανητές και τα πατατάκια-τσιπς). Μία επιπλέον μερίδα από τηγανητές πατάτες τη μέρα προσθέτει κατά μέσο όρο ενάμισι κιλό μέσα σε μια τετραετία, ενώ μια πρόσθετη μερίδα τσιπς καθημερινά 0,75 κιλά μέσα στην ίδια χρονική περίοδο.

Μικρότερη, αλλά όχι αμελητέα, είναι η επίπτωση στο βάρος από τις βραστές ή ψητές πατάτες ή τον πουρέ (περίπου 600 γραμμάρια).

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου