Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Οι έγκυοι που "τρώνε για δύο" βλάπτουν το μωρό

Οι έγκυοι που «τρώνε για δύο» μπορεί να βλάπτουν τον δείκτη νοημοσύνης των μωρών τους και να τα θέτουν σε
αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς, διατροφικών διαταραχών και ψυχικών νοσημάτων, όπως η σχιζοφρένεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι γιατροί ξέρουν εδώ και χρόνια πως οι παχύσαρκες έγκυοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως οι θρομβώσεις και διαβήτης, αλλά δεν είναι καλά γνωστές οι πιθανές συνέπειες από την πολυφαγία της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη ή/και την παχυσαρκία της.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ, στο Οντάριο του Καναδά, αναζήτησαν στην ιατρική βιβλιογραφία τις σχετικές μελέτες επί του θέματος και εντόπισαν 12, τις οποίες και ανέλυσαν συνδυαστικά (αυτού του είδους η μελέτη λέγεται μετανάλυση).

Όπως διαπίστωσαν, οι παχύσαρκες έγκυοι ή/και όσες παίρνουν πολλά κιλά κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να βλάπτουν την ανάπτυξη των παιδιών τους.

Μία από τις μελέτες λ.χ. έδειξε πως τα μωρά παχύσαρκων εγκύων έχουν IQ χαμηλότερο κατά πέντε μονάδες σε σύγκριση με τα μωρά εγκύων με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Άλλες μελέτες έδειξαν πως τα παιδιά τρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μεγαλώνοντας σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, όταν η μητέρα τους ήταν έγκυος κατά την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, όσο περισσότερο παχαίνει η έγκυος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει το μωρό της να παρουσιάσει αργότερα στη ζωή κάποια διατροφική διαταραχή, όπως η νευρογενής ανορεξία ή η βουλιμία – με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 11% για κάθε πρόσθετο βαθμό στην κλίμακα του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) της μητέρας.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την μετανάλυση, σημειώνουν στην επιθεώρηση «Obesity Review» όπου δημοσιεύθηκε πως αιτία αυτών των συσχετίσεων είναι ορμονικές και χημικές αλλαγές εξαιτίας του πρόσθετου βάρους της εγκύου.

Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου