Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Εγκυμοσύνη και άσκηση

Να αθλείται η έγκυος; Ποια είδη άσκησης θεωρούνται τα πιο κατάλληλα; Τι πρέπει να προσέξει και τι να αποφύγει;


Η Έφη Τσεκούρα, personal trainer εξηγεί:


- Κάθε έγκυος πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού της για την συμμετοχή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.


- Το είδος της άσκησης που θεωρείται κατάλληλο για την περίοδο αυτή είναι: περπάτημα, κολύμπι, στατικό ποδήλατο και τροποποιημένες ασκήσεις με βάρη.


- Πρέπει να διδάσκεται η σωστή εκτέλεση της αναπνοής. Το κράτημα της αναπνοής όπως και ο χειρισμός Valsava πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.


- Όχι στις απότομες κινήσεις, αλλαγές κατεύθυνσης και βαλλιστικές κινήσεις.


- Οι ασκήσεις από ύπτια θέση πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και να απαγορεύονται το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.


- Αποφυγή της άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες ή στην έκθεση της εγκύου στον ήλιο. Γενικά απαγορεύεται η άσκηση που έχει σαν συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τους 38 βαθμούς ή την αύξηση της καρδιακής συχνότητας κοντά στο όριο των 140 σφυγμών ανά λεπτό.


- Σημασία πρέπει να δοθεί στην επαρκή λήψη υγρών όπως και στην σωστή διατροφή. Δεν τρώμε για δυο αλλά ούτε κάνουμε δίαιτα αδυνατίσματος. Η ημερήσια πρόσληψη σε θερμίδες πρέπει να αυξηθεί κατά 300 περίπου θερμίδες.


- Τα συμπτώματα που επιβάλλουν την διακοπή της άσκησης είναι: πόνος ή αιμορραγία, ζαλάδα, τάση για λιποθυμία, αίσθηση ανεπαρκούς αναπνοής, μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, ακανόνιστη καρδιακή συχνότητα.


http://www.tlife.gr/Article/FN/0-12-6175.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου