Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Νέο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου


Ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα των παιδιάτρων για την προστασία των βρεφών και των νηπίων από την πνευμονιοκοκκική νόσο αποτελεί ένα νέο εμβόλιο.
Πρόκειται για το 13δύναμο συζευγμένο εμβόλιο Prevenar 13, το οποίο ενδείκνυται για την προστασία των παιδιών, ηλικίας από έξι εβδομάδων έως πέντε ετών, από τους 13 πιο κοινούς ορότυπους του πνευμονιόκοκκου, οι οποίοι προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως μηνιγγίτιδα, πνευμονία, οξεία μέση ωτίτιδα, σηψαιμία και εμπύημα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία τονίστηκε ότι το νέο εμβόλιο έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο, βάσει αποτελεσμάτων 13 μελετών στις οποίες συμμετείχαν 7.000 παιδιά, και έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας.

Το κόστος του εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 85 ευρώ, δηλαδή θα είναι κατά περίπου 9 ευρώ ακριβότερο από το παλαιότερο 7δύναμο εμβόλιο, ενώ θα καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το νέο 13δύναμο εμβόλιο είναι σαφώς πιο ενισχυμένο, καθώς περιλαμβάνει τους επτά ορότυπους (4, 6Β, 9V, 14, 18C, 19F και 23F) του παλαιότερου 7δύναμου εμβολίου μαζί με επιπλέον έξι ορότυπους (1, 3, 5, 6Α, 7F και 19Α), οι οποίοι ευθύνονται για το 20%-40% των σοβαρών ασθενειών που προκαλεί ο πνευμονιόκοκκος.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου