Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

"Χρυσό" πληρώνουμε το βρεφικό γάλα


«Χρυσό» πληρώνουμε το βρεφικό γάλα στην χώρα μας, καθώς όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος», οι τιμές του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας
είναι μέχρι και κατά 130% πιο ακριβές σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Για παράδειγµα, στα ράφια ενός βρετανικού σούπερ µάρκετ, η συσκευασία 900 γραµµαρίων κοστίζει 10,8 ευρώ, όταν στην χώρα µας το ίδιο γάλα έχει τιµή 23 ευρώ.
Ετσι άλλωστε εξηγείται το γεγονός ότι το βρεφικό γάλα πωλείται ακόµη και σε on line δηµοπρασίες, µε τους ιντερνετικούς εµπόρους να διαφηµίζουν προσφορές που µειώνουν σηµαντικά την οικογενειακή δαπάνη για τα βρέφη! Είναι ενδεικτικό ότι στις 19 Μαΐου έληξε µία τέτοια προσφορά στη µαύρη αγορά του ∆ιαδικτύου. Ειδικό βρεφικό γάλα για την αντιµετώπιση των κολικών (συσκευασία 800 γραµµαρίων) πωλούνταν προς 18,90 ευρώ. Οι πωλητές διατείνονται στο site τους ότι το ίδιο γάλα πωλείται στην χώρα µας «µε µέση τιµή 34,60 ευρώ».
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θοδωρής Αµπατζόγλου παραδέχεται στην εφημερίδα πως υπάρχουν αποκλίσεις στις τιµές, αναφέροντας ενδεικτικά καταγγελία που αφορά συγκεκριµένο βρεφικό γάλα το οποίο προµηθεύονται τα ελληνικά φαρµακεία κατά 30-40% ακριβότερο σε σχέση µε τη Γερµανία. ∆ιευκρινίζει ωστόσο ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές αφορούν τους προµηθευτές και όχι τους φαρµακοποιούς. «Σε ό, τι αφορά το κέρδος µας, αυτό δεν ξεπερνά το 15%. Το ποσοστό αυτό ισοδυναµεί σε περίπου 3 ευρώ ανά συσκευασία. Συνεπώς, δεν είναι θέµα οικονοµικό. Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί είναι ο χαρακτηρισµός του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας, εάν δηλαδή χαρακτηρίζεται ως φάρµακο ή ως προϊόν προς πώληση», προσθέτει.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης, θέλει να μειώσει τις τιμές ενώ οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αντίθεσή τους, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα «ένα ακόµη δωράκι στα σούπερ µάρκετ».
Ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επικαλείται σε πρόσφατη ανακοίνωση «για να αποκαταστήσει την αλήθεια», όπως υπογραµµίζει χαρακτηριστικά, σχετική απόφαση του ∆ικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που έχει στόχο «την προστασία της δηµόσιας υγείας».
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου