Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Φροντίδα μετά τον τοκετό

Το μωρό γεννήθηκε, περάσανε οι μέρες στο μαιευτήριο και ήρθε η ώρα να το φέρετε στο σπίτι. Τι κάνουμε τώρα;

Άγχος φοβος, ανάμεικτα συναισθήματα που προέρχονται από την άγνοια που έχουν οι γονείς ιδιαίτερα αν είναι το πρώτο τους παιδάκι. Τελικά δεν είναι τοσό δύσκολα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ηρεμήσουν τα μωρά και η περιποίηση π.χ. του ομφάλιου λώρου μετά τις δύο πρώτες μέρες γίνεται παιχνίδι.

Ορισμένες χρήσιμες θεραπείες και τεχνικές φροντίδας του μωρού ειναι οι εξής:

Η οπτική επαφή

Οι γονείς πρέπει να διατηρούν οπτική επαφή με το μωρό τους, ιδιαίτερα όταν του μιλάνε.

Το κράτημα του μωρού

Το νεογεννητο μωρό αισθάνεται ασφάλεια όταν οι γονείς το έχουν αγκαλιά. Το κεφαλάκι του μωρού πρέπει να στηρίζεται. Η αγαπημένη του θέση είναι ο λαιμός της μητέρας όπου "κουρνιάζει" και του αρέσει να μυρίζει τα μαλλιά της.

Το καθάρισμα του ομφάλιου λώρου

Ο ομφάλιος λώρος, μέχρι να πέσει, πρέπει να καθαρίζεται δύο φορές την ημέρα με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο στο καθαρό οινόπνευμα. Μεγάλη προσοχή όταν κάνουν οι γονείς μπάνιο το μωρό γιατί δεν πρέπει να πέσει νερό. Ο ομφάλιος λώρος συνήθως πέφτει στις δέκα μέρες.

Οι αλλαγές της πάνας

Οι αλλαγές της πάνας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομες. Όταν το μωρό κοιμάται, πρέπει να φοράει φορμίτσες που έχουν πιαστράκια στα πόδια και τον καβάλο, για να μειώνονται τα τραβήγματα και η ''πάλη'' με τα χεράκια του και τα ποδαράκια του. Αυτό μειώνει επίσης και τα κλάματα του μωρού τις πρώτες ημέρες.

Το ρέψιμο

Αυτό θα πρέπει να γίνεται απαλά. Όσο πιο απαλό είναι το άγγιγμα τοσό το μωρό θα είναι ήρεμο και χαλαρό οπότε θα υπάρξει λιγότερη αντίσταση ή εσωτερική ένταση για να κρατήσει μέσα του αέρια. Το ρέψιμο του μωρού πρέπει να γίνεται μόνο όταν έχει σταματήσει να θηλάζει ή να τρώει από το μπιμπερό. Τοποθετόύμε το μωρό μαλακά να καθίσει και τοποθετώντας τα χέρια κάτω απο τις μασχάλες του. Σηκώστε το ελαφρά απο τα γόνατα σας έτσι ώστε να τεντωθεί και να μπορέσει να αφήσει το βάρος του σώματος να πέσει. Κρατήστε το σε αυτή τη θέση ένα λεπτό και μετά ξαναφέρτε το στην αγκαλιά σας. Τοποθετήστε το πηγούνι του στο πλαίσιο της παλάμης σας (μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας) και βάλτε το άλλο σας χέρι στην πλάτη του. Χτυπήστε το μαλακά και ρυθμικά στην πλάτη, κατά προτίμηση με πορεία προς τα κάτω. Κάντε συχνές παύσεις για να επιτρέψετε στο μωρό σας να ρευτεί. Μια άλλη μέθοδος ρεψίματος είναι να τοποθετήσετε τα χεράκια του στον ώμο και την πλάτη σας. Αυτή η στάση του μωρού βοηθάει στο να υπάρξει μικρή πίεση στην κοιλίτσα του και το τέντωμα επιτρέπει στις φυσαλίδες αέρα να βγούν.

Ο ύπνος

Βάλτε το μωράκι σας να κοιμηθεί στο καλαθάκι του ή στην κούνια του. Αποφεύγετε να το αφήνετε να κοιμάται στις θέσεις του αυτοκινήτου, καθώς το κούρνιασμα σε αυτή τη θέση μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος. Επιτρέπετε στο μωρό να κοιμάται μετάξύ των γευμάτων όσο περισσότερο θέλει.

Χαλαρή ρεφλεξολογία

Στη φάση αυτή κάντε ένα ελαφρύ μασαζστα πέλματα του μωρού.Πολύ απαλά, σηκώστε τα ποδαράκια του και εφαρμόστε ένα χαλαρό μασάζ σε κάθε ένα απο τα δάχτυλα.Στη συνέχεια έιτε με το πάνω μέρος του καρπού σας είτε με την κλείδωση του δείκτη σας λυγισμένη, χαιδέψτε ελαφρά τα πέλαμτα του με ανοδική πορεία. Η περιοχή αυτή βοηθά στην πέψη και ενθαρρύνει το μωρό σας να ηρεμήσει. Μπορείτε να το εφαρμόσετε και όταν ταιζετε το μωρό σας.

Λόγοι που κλαίνε τα μωρά

Οι κυριότεροι λόγοι που κλαίνε τα μωρά είναι:

•Πείνα ή δίψα.

•Θέλουν αλλαγή πάνας γιατί θα είναι ή βρεγμένη ή βρώμικη.

•Θέλουν τα ρευτούν και είναι ελαφρώς δυσκοίλιο.

•Το ενοχλεί η στάση που έχει πάρει στο κρεβατάκι του.

•Το ξάφνιασε ένας ξαφνικός θόρυβος.

•Θέλει να κοιμηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου