Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Παιδικό Δωμάτιο - Βασικός Εξοπλισμός

O χώρος στον οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς του, αλλά και στην κοινωνικοσυναισθηματική και γνωστική του ανάπτυξη!


Όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά (ειδικά από κάποια ηλικία και μετά) χρειάζονται ένα δικό τους χώρο στον οποίο νιώθουν "στο σπίτι τους".

Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να υποστηρίζει τη δημιουργικότητα, αφήνοντας παράλληλα αρκετό χώρο για παιχνίδι, αλλά και προσφέροντας μία όαση ηρεμίας για τον βραδινό ύπνο.


Οι εταιρείες παιδικών επίπλων προσφέρουν τεράστια γκάμα προϊόντων, βασίζοντας τα προϊόντα τους στις ανάγκες των παιδιών όπως αυτά μεγαλώνουν, και στην ασφάλειά τους.
Ο κύριος εξοπλισμός για το παιδικό δωμάτιο είναι

•το κρεβάτι με το στρώμα (καλύτερα να επενδύσετε λίγα χρήματα παραπάνω στο στρώμα μιας και που επηρεάζει την σπονδυλική στήλη των παιδιών αλλά και αν δεν είναι καλής ποιότητας μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες),

•η ντουλάπα, ένα κομοδίνο

•πιθανώς, μαξιλάρια στο πάτωμα ή ένα τραπεζάκι με καρέκλα για να ζωγραφίζει το μικρό παιδί και

•αργότερα το γραφείο με την καρέκλα και την βιβλιοθήκη.

•Τα διακοσμητικά στοιχεία, ο φωτισμός και τα χρώματα του δωματίου μπορεί να είναι δευτερεύοντα, αλλά ο ρόλος τους είναι ουσιαστικός για να δώσει αισθητική και χαρακτήρα στο δωμάτιο.

Αυτός ο χώρος, δεν είναι απλά για να φιλοξενεί τα πράγματα του παιδιού, αλλά πρέπει να αποτελεί καταφύγιο για ηρεμία και ξεγνοιασιά που εκφράζει την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

Παιδικά έπιπλα

Διαλέγοντας τα έπιπλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος ώστε το παιδί να κινείται άνετα μέσα στο δωμάτιο και να μην προβληματίζεται κάθε φορά που παίζει η μετακινείται.
Συνιστάται η χρήση επίπλων από μασίφ ξύλο. Έπιπλα από φυσικό ξύλο μας φέρνουν ποιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον και δίνουν την αίσθηση, της ασφάλειας και της άνεσης. Είναι προτιμότερο να είναι φινιρισμένα με κερί, λάδι ή αλισίβα. Φροντίστε επίσης να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλυτικές ουσίες, πλαστικοποιητές, φορμαλδεΰδη και πενταχλωροφενόλη.

Εκτός από τα έπιπλα από μασίφ ξύλο, στην αγορά διατίθενται και έπιπλα από κοντραπλακέ στις ενώσεις όμως των οποίων χρησιμοποιείται μια ουσία που εξακολουθεί να έχει αρκετά μεγάλη ποσότητα φορμαλδεΰδης.

Το κοντραπλακέ από ανακυκλωμένο ξύλο ενδέχεται να περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες (οι οποίες ναι μεν προστατεύουν το ξύλο, αλλά είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό).

Σε ότι αφορά το δάπεδο, ιδανικό είναι το ξύλινο πάτωμα (ζεστό και σαν αίσθηση, αλλά και στην πρακτική του). Το μόνο μείον του πατώματος είναι ότι είναι κάπως ευαίσθητο και χαράζει εύκολα. Όπως και να είναι το δάπεδο πάντως και χρειαστεί να το επενδύσετε με μοκέτα ή χαλί κοιτάξτε τις προδιαγραφές και σε αυτό. Δεν πρέπει να περιέχουν βλαβερές ουσίες. Υπάρχουν ειδικές ενδείξεις τις οποίες πρέπει να αναζητήσετε πριν αγοράσετε κάτι σχετικό. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί μια μοκέτα μπορεί να ευθύνεται και για κάποια αλλεργία που πιθανώς θα αποκτήσει ένα παιδί.

Βρείτε στον οδηγό αγοράς καταστήματα με είδη για το παιδικό δωμάτιο .

Διακόσμηση & Χρώματα

Πολλές είναι οι επιλογές σε χρώματα , παιδικά αξεσουάρ, αυτοκόλλητα, διακόσμηση τοίχου (κάδρα ή ζωγραφική), κουρτίνες κ.α κατάλληλα να συνδυαστούν και να ταιριάξουν με τον χώρο και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού.

Μπορεί να επιλέξετε ένα τύπο δωματίου για τα βρεφικά χρόνια (έως 3 ετών) και αργότερα να αλλάξετε το δωμάτιο σε πιο…παιδικό.

Αυτού του είδους οι αλλαγές εξαρτώνται πάντα από το κόστος που υπολογίζει να δαπανήσει κανείς. Αν και πολλές φορές για τις μικροαλλαγές αρκεί το γούστο μας.

Μπορεί να έχετε στο μυαλό σας κάποιο «θέμα» για το παιδικό δωμάτιο (ήρωες παραμυθιών, νεράϊδες, διάστημα…) ή κάποιο χρώμα που προτιμάτε. Πάρτε ιδέες και ίσως με την συμβουλή κάποιου ειδικού, προχωρήστε.

Ξεκινήστε με τα βασικά έπιπλα, χρώματα και φωτισμό. Αν το παιδί είναι ακόμη μωρό, δώστε σημασία μόνο στο βασικό εξοπλισμό και σε διακοσμητικά/παιχνίδια τα οποία θα του ερεθίσουν τις αισθήσεις. Μια μπορντούρα στον τοίχο είναι οικονομική λύση και δίνει μια διαφορετική νότα που εύκολα αλλάζει εάν την βαρεθείτε.

Για πιο… μεγάλες επενδύσεις σκεφτείτε και το ενδεχόμενο ζωγραφικής μέρους του δωματίου. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες με εξαιρετικές προτάσεις. Οι ταπετσαρίες ίσως είναι άλλη μια πρόταση που μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρουσα. Σε μεγάλα καταστήματα με υφάσματα υπάρχουν κατάλογοι με πολλές προτάσεις για παιδικά δωμάτια. Μπορεί να διαλέξετε κάποια κουρτίνα της αρεσκείας σας και τα χρώματα αυτής να σας οδηγήσουν στην επιλογή γενικού χρώματος του δωματίου ή και αντίστροφα!

Πριν βάλετε τα έπιπλα βάψτε το δωμάτιο, και μετά την επίπλωση συνεχίστε με τις λεπτομέρειες χωρίς να «φορτώσετε» τον χώρο.

Αν το παιδί είναι μεγάλο, είναι σημαντικό να ακούσετε τη γνώμη του και τι αρέσει σε εκείνο και από κοινού να προχωρήσετε σε όποια αλλαγή.
http://www.paidorama.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου