Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

3 +1 «eco-φιλικά» μαθήματα από τις... διακοπές

Μαθήματα «ορθής» περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και στις διακοπές;
Μπορεί η λέξη «μαθήματα» ως έννοια να τοποθετείται διαμετρικά αντίθετα με τη λέξη «διακοπές», 
ωστόσο οι μέρες στην εξοχή προσφέρονται για να μάθουν τα μικρά, αλλά και τα… μεγάλα παιδιά, να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον. Και το κυριότερο, χωρίς να «τραυματιστεί» η ξέγνοιαστη διάθεσή τους.
Από τη Χριστίνα Χρόνη

Μάθημα 1ον – Τοπική κουζίνα Έχετε σκεφτεί αντί για τις θερμίδες να μετράτε τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει τα τρόφιμα από τον τόπο παραγωγής τους έως το μέρος που παραθερίζετε; Θα έπρεπε, γιατί όσο μεγαλώνει η απόσταση του τόπου παραγωγής από τον τόπο κατανάλωσης, τόσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (αέριο, το οποίο επιδεινώνει το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου) εκλύεται από τα μεταφορικά μέσα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Να ξεχάσετε για λίγο την προτίμησή σας σε προϊόντα που μπορείτε να βρείτε παντού, και να προτιμήσετε τα τοπικά εδέσματα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχύσετε οικονομικά και την τοπική κοινωνία. Για να κάμψετε λίγο τις αντιστάσεις των μικρών, δελεάστε τα με τα τοπικά γλυκά και φρούτα. Και μην ξεχνάτε: πριν αρχίσετε να τους εξηγείτε γιατί είναι καλό να στραφείτε στα τοπικά είδη, ξεσκονίστε τις γνώσεις σας για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Μπορεί να γνωρίζουν περισσότερα από όσα νομίζετε!

Μάθημα 2ον – Πλαστικές σακούλες Χιλιοειπωμένο, αλλά χρειάζεται να ακουστεί άλλη μία φορά. Οι πλαστικές σακούλες, όπως και τα πλαστικά δαχτυλίδια που «δένουν» κάποιες φορές τα κουτάκια των αναψυκτικών, μπορεί έμμεσα να σκοτώσουν τα μεγάλα ψάρια (π.χ. τα δελφίνια), τις θαλάσσιες χελώνες και τις φώκιες. Πώς; Οι θαλάσσιες χελώνες τις μπερδεύουν με μέδουσες, την αγαπημένη τους λιχουδιά, και τις τρώνε. Οι πλαστικές σακούλες στη συνέχεια, φρακάρουν στο στομάχι τους, με αποτέλεσμα οι χελώνες να λιμοκτονήσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ενημερώστε τα παιδιά για τον κίνδυνο. Να αποφύγετε να παίρνετε πλαστικές σακούλες μαζί σας στην παραλία. Όσο προσεχτικοί κι αν είστε, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να τις παρασύρει ο αέρας. Πάρτε μαζί σας μόνο μία, την οποία θα χρησιμοποιήσετε για να μαζέψετε τα σκουπίδια που ενδεχομένως κάνετε.

Μάθημα 3ον – Γνωριμία με τη φύση Τα παιδιά που μεγαλώνουν στην πόλη αποκτούν συχνά μια διαστρεβλωμένη – συχνά ωραιοποιημένη – εικόνα για τη φύση. Με αποτέλεσμα, καθώς μεγαλώνουν να σέβονται ή να προστατεύουν μόνο τα ζώα που φαίνονται χαριτωμένα ή να μην μπορούν να ανεχτούν να περάσουν ούτε μία βραδιά στη φύση.

Τι μπορείτε να κάνετε: Χρησιμοποιήστε μια βόλτα στο δάσος σαν αφορμή για να τους πείτε ότι ο σεβασμός προς τις άλλες ζωές δεν πρέπει να έχει ως βάση την εμφάνιση. Δεν πρέπει να αγαπάνε τη φύση μόνο και μόνο επειδή μερικά λουλούδια είναι όμορφα ή επειδή κάποια ζώα φαίνονται συμπαθητικά. Τονίστε ότι τα περισσότερα ζώα είναι άγρια, ότι υπάρχουν και δηλητηριώδη φυτά και έντομα, αλλά όλα έχουν τη θέση και τη σημασία τους στο οικοσύστημα. Επιπλέον, εξηγήστε τους ότι το πέρασμά σας από το δάσος πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην ενοχλεί τα πουλιά και τα ζώα. Καλό είναι να μην κόβουν κάθε λουλούδι που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Μάθημα 4ον – Αν εξακολουθείτε να καπνίζετε Όχι, δεν πρόκειται για άλλο ένα κήρυγμα εναντίον του καπνίσματος. Πρόκειται για μια μικρή υπόδειξη σχετικά με τη στάχτη και –κυρίως – τις γόπες. Γιατί, σίγουρα ακόμη και αν είστε μανιώδεις καπνιστές, δεν θα σας άρεσε οι μικροί ήρωες της ζωής σας να ξεθάβουν γόπες καθώς παίζουν στην άμμο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν στην περιοχή έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα ξεχωριστής συλλογής των συσκευασιών («μπλε» κάδων) ή ανακύκλωσης αλουμινίου και γυαλιού, μην χρησιμοποιήσετε τα άδεια κουτάκια ή τα μπουκάλια των αναψυκτικών σαν σταχτοδοχείο. Μπορείτε να φτιάξετε ένα χωνάκι από χαρτί ή χαρτόνι. Άλλωστε την τελευταία τριετία, πολλές εταιρίες (καταστήματα, ξενοδοχεία, πλοία) μοιράζουν αντίστοιχα χαρτονένια σταχτοδοχεία ως μία κίνηση καλής θέλησης για να διατηρηθούν καθαρές οι ακτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου