Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πώς να διδάξετε το 2 χρονών παιδί σας να μοιράζεται...

Τι να περιμένουμε σε αυτήν την ηλικία 


"Δικό μου" φωνάζει, αρπάζοντας μια κούκλα από έναν συμπαίκτη του. Εσείς προσπαθείτε να εξομαλύνεται τη κατάσταση ανάμεσα τους και εκείνο εκρήγνυται, φωνάζοντας "Οχι!". Αν το παιδί σας ενεργεί εγωιστικά και αυταρχικά, είναι πιθανό αυτό να περατωθεί με τη φιλία σιγά σιγά που θα αναπτύξει. 

"2 Χρονών" και  αρχίζουν να κατανοούν την κατοχή, και τα οποία διαμορφώνουν μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους, η οποία κάνει το "δικό μου" από τα αγαπημένα τους λόγια, λέει ο Roni Leiderman, συνδυαζόμενος κοσμήτορας της Κέντρο Οικογενειακής στο Nova Southeastern University στο Ft . Lauderdale της Φλόριντα.

Βέβαια, ορισμένες φορές τα  2-ετών παιδιά είναι ευχαριστημένα από τη φύση τους και είναι πρόθυμα να δώσουν σε έναν  φίλο τους  το μπισκότο τους, αλλά οι περισσότεροι είναι πιο κτητικοί. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα 2-ετών παιδιά δεν είναι εξελικτικά έτοιμα να μοιραστούν. Σίγουρα,  μπορούν να παίξουν δίπλα-δίπλα με τα άλλα παιδιά και ξέρουν ότι τα παρακολουθείτε από πολύ κοντά, αλλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για τη σκανταλιά. Κοινοχρησία είναι μια εμπεδωμένη δραστηριότητα, που θα του πάρει κάποιο χρόνο για να τη μάθει. Παρ 'όλα αυτά, μπορείτε να εισαγάγετε το παιδί σας τις βάσεις από τώρα στο παιδί σας...
Τι να κάνετε 

Πρακτική του "Μπαίνω σε μία σειρά".  Παράδειγμα...Ξεφυλλίζετε μία σελίδα του βιβλίου του παιδιού σας, και  αφήνεται αυτό να αντιστρέψει την επόμενη. Ή μπορείτε να ξεκινήσετε μία στοίβα από κυβάκια να τα τακτοποιείται μία εσείς και μία το παιδί σας... Θα μπορούσατε επίσης να το κάνετε με τα  κομμάτια του παζλ μαζί, ένα κομμάτι βάζετε εσείς ένα κομμάτι εκείνο. Μπορείτε να πάρετε αγκαλιά την αγαπημένη κούκλα της και στη συνέχεια να της τη δώσετε  να την  αγκαλιάσει και εκείνο και έπειτα να την επιστρέψει σε εσάς. Μπορείτε να δώσετε ένα φιλί στην αγαπημένη κούκλα της, και στη συνέχεια,  να της τη δώσετε για να την φιλήσει και εκείνο και ούτω καθεξής. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσει να μπαίνει σε μία σειρά και να μαθαίνει  την ανταλλαγή και  ότι το να μοιράζεται τα πράγματα του δεν σημαίνει ότι ποτέ δεν θα τα πάρει πίσω. 

Να μην τιμωρείται την  μικροπρέπεια. Αν πείτε σε ένα  2χρονο παιδί ότι είναι εγωιστικό, όταν δεν μοιράζεται θα του ενθαρρύνεται τη δυσαρέσκεια, και όχι τη γενναιοδωρία. "Ποτέ μην τιμωρείται ένα παιδί, ιδιαίτερα ένα 2χρονο, για τη μη κοινοχρησία», λέει ο Susanne Denham, Ph.D., Καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mason στο Fairfax, Va "Είναι, σε τελική ανάλυση, μια πολύ προσωπική απόφαση ". 

"Να το συζητάς μαζί του". Βοηθήστε το παιδί σας να εξερευνήσει τα συναισθήματα που σχετίζονται με τη διανομή. Εάν ένας φίλος του κρατάει ένα παιχνίδι, να του εξηγήσετε για ποιο λόγο. Για παράδειγμα: "Η Μαρία αγαπάει την κούκλα της και θέλει να την αγκαλιάσει" και "θέλει πραγματικά να τον αγκαλιάσω τώρα."  Δώστε στο παιδί σας την αφθονία του επαίνου όταν χειρίζεται μία κατάσταση σωστά. Να τα λέτε "Τι ωραία που παίζουν μαζί με τον φίλο τους" ή "Τι ωραία που μοιράζεσται τα μπισκότα". Να επισημάνεται συνέχεια πόσο διασκεδαστικό είναι να μοιράζονται με ένα φίλο. 

Ζητωκραυγάστε τα  μικρά βήματα του προς την κοινή χρήση.  Δύο ετών και δείχνουν ενίοτε τα υπάρχοντά τους - ακόμη και μπορεί να αφήσουν στα άλλα παιδάκια να αγγίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια. «Να το ενθαρρύννεται  αυτό το «πρώτο μοίρασμα » το παιδί σας θα καταλάβει  πόσο ωραίο είναι το γεγονός ότι "αυτή είναι που δείχνει παιχνίδι της". Αν τα ενθαρύννεται με επαίνους σας, θα αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για να χαλαρώσουν με το κράτημα. 

Ρυθμίστε την κατάσταση. Αν περιμένετε κόσμο στο σπίτι, μπορείτε να βάλετε κάπου ψηλά τα  αγαπημένα του παιχνίδια ή παιχνίδια που είναι (1) σε αριθμό...Προτιμείστε να αφήσετε παιχνίδια όπως  σετ τσαγιού, μολύβια και βιβλία ζωγραφικής, κούκλες με ρούχα, για παράδειγμα. Πείτε στο 2χρονο παιδί σας καθώς και στους φίλους  του, ότι αυτά τα παιχνίδια θα τα μοιράζονται ώστε να μπορούννα παίξουν όλα μαζί, και να τους επαινέσσετε  όταν το κάνουν. Αν ένα από τα παιδιά είναι πάει να πάρει το αγαπημένο παιχνίδι για να μην αποφύγετε την φασαρία,  αποσπάστε  την προσοχή του με ένα ερώτημα, ένα σνακ ή ένα άλλο παιχνίδι. 
Ο σεβασμός του παιδιού σας τα πράγματα. Αν 2χρονο παιδί σας θεωρεί ότι  τα ρούχα, τα βιβλία της, και τα παιχνίδια του ανήκουν τότε θα πρέπει να του ζητήσετε την  άδεια πριν να δανειστείτε το βιβλίο του, και να του δώσετε  τη δυνατότητα να λέει όχι. Βεβαιωθείτε ότι και  τα αδέλφια, οι φίλοι, η γιαγιά του, κτλ παίρνουν την άδεια επίσης για να πάρουν κάποιο αντικείμενο του.

Παράδειγμα προς μίμηση. Ο καλύτερος τρόπος για το παιδί σας για να μάθει τη γενναιοδωρία είναι το παράδειγμα προς μίμηση. Έτσι,να μάθετε να μοιράζεστε με το παιδί σας το παγωτό σας. Να του προσφέρετε τα γυαλιά σας, τον σκούφο σας να τον φορέσει, και να το ρωτήσετε αν μπορείτε εσείς να δοκιμάσετε κάτι δικό του. Χρησιμοποιήστε τη λέξη ¨μοίρασμα" για να περιγράψετε αυτό που κάνετε, και μην ξεχάσετε να του διδάξετε ότι και οι άυλες (όπως τα συναισθήματα, οι ιδέες και οι ιστορίες), μπορούν να μοιραστούν επίσης. Το πιο σημαντικό, αφήστε τα να σας δούνε να δίνετε και να παίρνετε, συμβιβασμό, και να μοιραζεστε με άλλους. 

eimaimama.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου