Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

PAN CAKES ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


ΥΛΙΚΑ


Για τον χυλό: 
  • 1 αβγό
  • 1 φλ. φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ λιωμένη 
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. baking powder 
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Για τη σάλτσα σοκολάτας (γκανάς): 
  • 200 γρ. φράουλες
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. σοκολάτα γάλακτος 
Ζάχαρη άχνη για διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα υλικά για τον χυλό. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.Το αβγό και το baking θα αφρατέψουν το μείγμα μας. Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε περισσότερο χυλό, να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο σε ένα τάπερ και να τον χρησιμοποιούμε όποτε έχουμε όρεξη για ένα γρήγορο γλυκάκι.  Τηγανίζουμε τα pan cakes σε ένα καυτό τεπαν γιάκι. Αν δεν έχετε τεπανγιάκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γουόκ ή ένα αντικολλητικό τηγάνι.Το σημαντικό είναι να είναι πολύ καυτό, πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε pan cakes. Βουτάμε λίγο χαρτί κουζίνας στην λιωμένη μαργαρίνη και "γρασάρουμε" το καυτό σκεύος. Ρίχνουμε με μια μεγάλη κουτάλα μια δόση χυλού στο κέντρο του τεπανγιάκι. Δεν απλώνουμε τον χυλό, όπως όταν κάνουμε κρέπες, γιατί θέλουμε το pan cake να είναι αφράτο. Όταν πάρει χρυσο-καφέ χρώμα από την μία μεριά το γυρνάμε από την άλλη. Συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία. Αλείφουμε το σκεύος με μαργαρίνη και ρίχνουμε κουταλιές από χυλό. Κάθε κουταλιά και ένα pan cake. Αν χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό τηγάνι μπορείτε να ρίξετε πολλά pan cakes μαζί. Το τεπαν γιάκι όμως έχει κλίση προς το κέντρο και έτσι αν βάλουμε πολλές κουταλιές χυλού θα.. κυλίσουν προς το κέντρο. 

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την σάλτσα σοκολάτας (γκανάς): 

Ρίχνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και όταν ζεσταθεί την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα να λιώσει.Όταν το μείγμα γινει ομοιόμορφο είναι έτοιμο. Σερβίρουμε τα pan cakes, περιχύνοντας με σάλτσα και προσθέτωντας φράουλες κομμένες στην μέση. Μπορούμε να βάλουμε ότι φρούτα θέλουμε, ακόμα και αυτά που έχουν πολλά υγρά και κάνουν την σάλτσα πιο αραιή. Δεν μας πειράζει γιατί, αφού περιχύσουμε τα pan cakes με την σάλτσα, το ζυμάρι τους θα ρουφήξει την υγρασια και... η νοστιμιά θα εκτοξευτεί στα ύψη.   Εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο σερβιρίσματος, μπορούμε να παρουσιάσουμε τα pan cakes σαν τούρτα. Φτιάχνουμε 2-3 στρώσεις με το ένα πάνω στο άλλο και ενδιάμεσα ρίχνουμε σάλτσα σοκολάτας και φράουλες. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και η τούρτα είναι έτοιμη. Και όμορφη! 


Από τον Chef  Γιάννη Αποστολάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου